Sezon na truskawki w mojej kuchni otwarty :) Rozpoczynam od trochę zmienionej klasyki, czyli truskawkami z balsamico i pieprzem. Dodałam mozzarellę, by było bardziej pożywnie.
Składniki:
3 liście sałaty lodowej
kilka liści mięty omszonej
2 rzodkiewki
kulka mozzarelli
14 truskawek
łyżka balsamico lub 2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oleju lnianego
grubo mielony pieprz
Sałatę dobrze opłukać, porwać na kawałki i osuszyć np. w wirówce do sałaty.
Opłukać miętę i - jeśli używacie tak jak ja mięty o dużych liściach - ewentualnie rozdrobnić.
Rzodkiewki opłukać i pociąć na półtalarki.
Truskawki opłukać i pokroić na ćwiartki lub połówki.
Mozzarellę pokroić na kawałki na "jeden kęs".
Na sałacie wymieszanej z miętą rozłożyć mozzarellę, truskawki i rzodkiewki. Obsypać grubo mielonym pieprzem. Polać olejem, a następnie balsamico. Podawać :)
------------
Podobne:
Sałatka z mozzarellą i brzoskwinią |
Sałatka z makrelą i kolendrą |
Sałatka z wątróbką |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.