Dziś po południu trochę się zachmurzyło i ochłodziło, więc pozostaję w tonie dań ciepłych. W tym tygodniu przygotowywałam konfiturę z aronii, jabłek i pigwowców. Zabrakło mi słoików na nią i zostało kilka łyżek niewykorzystanej konfitury. Pomyślałam, że można byłoby zrobić do niej smażony ser. I w ten sposób powstała pyszna przekąska, totalnie wykręcone caprese.
Składniki:
słoiczek konfitury z aronii, jabłek i pigwowców
kulka (125 g) mozzarelli
małe jajko
szczypta soli
4-5 łyżek otrębów owsianych
łyżka oleju do smażenia
2 pomidory (sugeruję odmianę słodko-kwaśną)
liście bazylii
- Pomidory pokroić na kawałki.
- Podgrzać konfiturę, by nie była zbyt zżelowana. Poza tym będzie bardziej pasować do gorącej mozzarelli.
- Mozzarellę pokroić wzdłuż na 4 plastry.
- Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Na patelni rozgrzać olej. Musi mieć wysoką temperaturę.
- Jajko rozbełtać ze szczyptą soli.
- Na talerzyku rozsypać płasko otręby owsiane.
- Mozzarellę obtaczać w jajku i otrębach.
- Teraz liczy się czas - smażyć mozzarellę z obu stron na bardzo gorącym oleju do ok. 15 sekund. To ważne, bo inaczej mozzarella się zacznie roztapiać, a otręby będą wilgotne.
- Przekładać gorącą na konfiturę wyłożoną na talerz.
- Dołożyć pomidory i liście bazylii.
Podobne:
Caprese |
Camembert w sosie malinowym |
5 sposobów na czerstwy chleb |
Ciekawy pomysł na caprese. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejny przepis w akcji :)
włoskie mammy pewnie by mnie zlinczowały za taki przekręt ;)
UsuńTak podanej mozzarelli jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPewnie było pysznie :)
pysznie i przyjemnie ciągnąco ;)
UsuńSmażony ser?
OdpowiedzUsuńPoproszę!
Wspaniały obiad na szybko...
:)
Dziekuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Tak, smażony, ale bardzo szybko. Następnym razem wyślę siedmiomilowymi butami do Ciebie :)
UsuńKolejny interesujący przepis z Twojej strony! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń