Strony

czwartek, 24 września 2015

Chutney z dyni i śliwek

Chutney to aromatyczna mikstura słodko-kwaśna z warzyw i owoców wywodząca się z kuchni hinduskiej. Ze względów historycznych sporo chutneyów występuje też w kuchni brytyjskiej.




Składniki:


800 g obranej dyni
800 g wydrylowanych węgierek
2 jabłka
2 jalapeno lub inne chili
czerwona papryka
pół laski cynamonu
5 zielonych kardamonów
8 goździków
ewentualnie: 5 liści kafiru
400 ml octu jabłkowego 6%
300 g cukru (połowa białego i połowa ciemnego)


  1. Jabłka obrać ze skórki i usunąć z nich gniazda nasienne.
  2. Pokroić na drobne kawałki i wrzucić do garnka o grubym dnie. Dolać szklankę wody.
  3. Dynię pokroić w kostkę o krawędzi ok. 1,5 cm lub podobnie małe kawałki. Dodać do jabłek.
  4. Jabłka i dynię gotować do miękkości. Jabłkom pozwolić rozpaść się. One i miękka dynia będą nadawać gęstość chutneyowi.
  5. Śliwki przepołowić w poprzek.
  6. Jalapeno i papryki obrać z nasion i pokroić w kostkę dowolnej wielkości.
  7. Gdy jabłka i dynia będą miękkie dodać śliwki, chili i paprykę.
  8. Dorzucić cynamon, kardamony, goździki, liście kafiru.
  9. Podgrzać trochę zawartość garnka, ciągle mieszając.
  10. Wlać ocet i wsypać cukry.
  11. Zagotować całość i zmniejszyć moc palnika.
  12. Trzymać na palniku aż chutney uzyska pożądaną konsystencję.
  13. Wyłączyć ogień i odstawić chutney do lekkiego ostudzenia. 
  14. Wyjąć liście kafiru i laskę cynamonu.
  15. Przełożyć chutney do słoików.
  16. Szczelnie je zamknąć.
  17. Pasteryzować ok. kwadransa od momentu zawrzenia wody w garnku ze słoikami ułożonymi np. na ściereczce kuchennej.


Chutney musi się przegryźć, zatem trzeba poczekać przynajmniej tydzień na otworzenie sloika. Mi najbardziej smakuje po miesiącu.

-----------
Podobne:

Sos imbirowo-śliwkowy
Ketchup z cukinii
Ogórki z papryką i imbirem


Czas na śliwkiCzas na śliwkiRóbmy przetwory!









2 komentarze:

  1. A jaki smak ma taki chutney? Moja wyobraźnia kulinarna jest bezradna wobec takiego bogactwa :)
    Swoją drogą widziałam ostatnio liście kafiru, ale nie kupiłam, a może trzeba było? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest słodko kwaśny, jak każdy chutney. Wyczuwa się też smak cynamonu, goździków i kardamonu. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni lub przygotowuje aż potrawy orientalne, liście kafiru przydadzą Ci się w kuchni.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.