Strony

czwartek, 24 września 2015

Sos imbirowo-śliwkowy

Niżej podaję wersję przetworową tego sosu. Może na początku października zapiszę wersję do bieżącego spożycia, bo trochę się różni.  Dzięki obecności śliwek jest słodkawy. Natomiast imbir i pozostałe dodatki sprawiają, że z powodzeniem może być stosowany do potraw wytrawnych. Sosu można używać do mięs, serów czy warzyw pieczonych, ale polecam szczególnie do ryb (smażonych lub gotowanych na parze).




Składniki (na ok. 1 litr):



ok. 800 g wydrylowanych ciemnych śliwek
ok. 4 cm świeżego imbiru
cebula
5 ząbków czosnku
2 jalapeno lub inne chili
ewentualnie: 3 anyże gwiazdkowe

  1. Cebulę, jalapeno i czosnek rozdrobnić według uznania. Potem i tak będziemy wszystko blenderować.
  2. Do garnka o grubym spodzie wrzucić śliwki, cebulę, jalapeno i czosnek.
  3. Dodać starty imbir.
  4. Wlać 2 szklanki wody.
  5. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień.
  6. Dodać anyż gwiazdkowy.
  7. Gotować całość ok. 30 minut. Chodzi o to, by wszystkie składniki zmiękły.
  8. Gdy śliwki zaczną się rozgotowywać, wyłączyć palnik i odstawić garnek do ostygnięcia.
  9. Wyjąć anyże gwiazdkowe i wyrzucić.
  10. Zawartość garnka zblenderować.
  11. Masę przelać do garnka.
  12. Jeśli masa jest zbyt gęsta (to kwestia gustu), dolać wodę.
  13. Doprowadzić całość do ponownego wrzenia. Pogotować ok. 5 minut lub dłużej, jeśli uważacie, że sos jest zbyt rzadki.
  14. Wyłączyć palnik i przełożyć sos do słoików. 
  15. Pasteryzować ok. kwadransa od momentu zawrzenia wody w garnku ze słoikami ułożonymi np. na ściereczce kuchennej.

I jak tu nie jeść codziennie śliwek, jak od rana nawet niebo kusi śliwkowym kolorem? ;)




------------
Podobne:

Pieczeń ze śliwkami i pak choi
Konfitura z aronii i jabłek
Powidła śliwkowe w 100% ze śliwek




Czas na śliwkiCzas na śliwkiRóbmy przetwory!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.