Strony

środa, 11 listopada 2015

Paluszki polentowe

Przy bogactwie typowych polskich kasz (gryczana, jaglana, pęczak, jęczmienna) rzadko sięgam po inne kasze. Ale jednak się zdarza ;) Kasza kukurydziana po ugotowaniu gęstnieje tak, że można z niej formować różne kształty.




Składniki:



200 ml polenty (kaszy kukurydzianej)
łycha masła
3 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
czubata łyżeczka suszonej wędzonej papryki
sól
2 łyżki oleju do smażenia




  1. Przygotować formę na polentę (u mnie to keksówka) i kawałek folii spożywczej.
  2. Do kukurydzy wlać 0,5 litra wody. Zagotować.
  3. Dodać masło, parmezan i wędzoną paprykę. Gotować do miękkości polenty i odparowania wody. Cały czas mieszać.
  4. Część polenty można użyć od razu jak puree z ziemniaków. Resztę wyłożyć na środek folii. 
  5. Chwycić folię za rogi i umieścić w keksówce.
  6. Wygładzić wierzch polenty, dociskając kaszę do dna.
  7. Odstawić do zastygnięcia.
  8. Po kilku godzinach pokroić polentę na paluszki.
  9. Obsmażać z obu stron na rozgrzanym oleju.




Paluszki podawać z surówkami lub sałatkami, np. z sałatką z makreli i warzywami.



Można też podgrzać w sosie pomidorowym.


Dopiero co ugotowana polenta może być podana jak puree z ziemniaków.



-----
Podobne:

Polenta a la pizza
Kluski jaglano-dyniowe
Kotlety jaglano-kalafiorowe




Kuchnia wegetariańska i wegańskaMenu dla przyszłej mamyKasza niejedno ma imię i oblicze





2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.