Strony

środa, 11 listopada 2015

Sałata z makrelą i warzywami

W ostatnim zagonieniu w pracy, wokół kończenia zbiorów z warzywnika i przerabiania ostatnich warzyw i owoców zaniedbałam robienie sałatek i surówek. A w gronie znajomych zostałam okrzyknięta królową sałatek ;) Dziś dzień wolny z dala od warzywnika, więc czas się poprawić :)


Składniki (na 3 porcje):
połowa główki sałaty
garść listków rukoli
u mnie jeszcze liście gorczycy sarepskiej
pół wędzonej makreli
duży pomidor (u mnie jeden z ostatnich żółtych)
chili
ćwiartka papryki
czerwona cebula
sok z cytryny
dobra oliwa z oliwek


  1. Sałatę i rukolę opłukać. Sałatę podzielić na mniejsze kawałki. Odwirować z wody.
  2. Do sałat dodać pokrojone: pomidor, paprykę i chili.
  3. Cebulę obrać i pokroić w cienkie kawałki lub małą kostkę. Dodać do warzyw.
  4. Z makreli usunąć ości i rozdrobnić. Dodać do warzyw.
  5. Tuż przed podaniem skropić całość sokiem z cytryny i dobrą oliwą. 
Sałacie nie jest potrzebna sól, bo makrela ma jej sporo. Pieprz też można pominąć.

Sałatka może być samodzielnym popołudniowym daniem, możemy zrobić ją do pracy na drugie śniadanie albo wykorzystać do obiadu roślinnego.

-----
Podobne:


Sałata z makrelą i pomidorkami
Naleśniki z makrelą
Sałata z makrelą i dressingiem musztardowym

    Grzyby i warzywa jesienne. 2015
    Jesień pełna warzyw

    Sałatki na jesienne wieczory



    2 komentarze:

    1. Witaj w sałatkowej akcji.
      Dziękuje za pyszny przepis :-)
      Kinga www.latosiowy-dom.blog.pl

      OdpowiedzUsuń

    Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
    Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
    Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.