Strony

sobota, 18 czerwca 2016

Kotlety jaglano-ziemniaczane z kapustą

Dziś zamieszczam przepis na bezglutenowe kotlety inspirowane trochę kuchnią Podlasia. Dla mnie jest to też sposób na wykorzystanie miodu z tamtego roku, zwłaszcza że czeka na mnie miód tegoroczny :)




Składniki (na 15 kotletów):


250 ml kaszy jaglanej
300 g ziemniaków
łyżka-dwie mąki ziemniaczanej
sól
dymka (zielona część)
400 g kapusty kiszonej
2 łyżki miodu
olej do smażenia

  1. Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając jej ziarna między palcami.
  2. Kaszę gotować w 500 ml wody do odparowania i wchłonięcia całej wody.
  3. Po ugotowaniu kaszy przykryć ją pokrywką i odstawić na ok. kwadrans.
  4. Ziemniaki gotować w tym samym czasie co kaszę w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić.
  5. Równolegle z kaszą i ziemniakami przygotować kapustę: podgrzać ją na patelni. Gdy będzie ciepła, dodać miód. Dokładnie wymieszać. Potrzymać na palniku ok. 2 minut - chodzi o to, by miód lekko skarmelizował. Kapustę można wcześniej opłukać i pokroić.
  6. Gdy kasza i ziemniaki lekko się ostudzą, zmiksować je razem w malakserze lub blenderze.
  7. Masę jaglano-ziemniaczaną wyłożyć do miski. Doprawić do smaku solą. Dodać mąkę (tylko tyle, by masa nie była zbyt mokra) i pokrojoną zieloną część dymki. Wymieszać.
  8. Porcję masy rozpłaszczyć w mokrych dłoniach. Na środek wkładać kapustę. Skleić brzegi "ciasta" i uformować w płaski kotlet.
  9. Kotlety smażyć w rozgrzanym oleju na jasno brązowo.
  10. Podawać z surówką lub chutneyem (u mnie z chutneyem z zielonych pomidorów).




 -----
Podobne:

Pasztet jaglano-grzybowy
Kotlety selerowo-jaglane
Kotlety jaglano-ziemniaczane z dynią


Poszukiwanie smaku – kuchnia podlaska, kuchnia kultur i regionówWegetariański obiad VIIPoszukiwanie smaku – kuchnia podlaska, kuchnia kultur i regionów



Przekąski kibica na Euro 2016W krainie miodem płynącej...W krainie miodem płynącej 3




2 komentarze:

  1. Nigdy nie słyszałam o takich kotletach, wpisuję na listę potraw, których koniecznie muszę spróbować :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie kaszy jaglanej i ziemniaków jest uniwersalne. Farsze można dowolnie komponować. Polecam :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.