Strony

środa, 7 września 2016

Kolorowa sałatka ziemniaczano-śledziowa

Sałatka to mój ulubiony sposób na drugie śniadanie do pracy. Nie zawsze mam jednak czas i ochotę na jej zrobienie, szczególnie wówczas, gdy muszę płukać sałatę, czy obierać warzywa. Idealne są dla mnie sałatki, które można zrobić dzień wcześniej :) A sałatkom ziemniaczano-śledziowym takie nocne odczekanie na spożycie wyjątkowo służy :)




Składniki:


2 duże ziemniaki
3 płaty śledziowe
świeża papryka (u mnie pomarańczowa)
chili
garść natki kolendry
2-3 łyżki jogurtu greckiego
sól
pieprz

  1. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę.
  2. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostudzenia.
  3. Płaty śledziowe wypłukać, pokroić wzdłuż na 3 części, a potem w kostkę.
  4. Paprykę pokroić w kostkę ciut mniejszą od śledziowej.
  5. Rozdrobnić chili (ewentualnie usunąć pestki).
  6. Kolendrę grubo pokroić.
  7. Wszystkie składniki wymieszać.
  8. Dodać jogurt, doprawić pieprzem i jeszcze raz wymieszać.
  9. Odstawić na kilka godzin do przegryzienia smaków.


-----
Podobne:

Sałatka ziemniaczano-śledziowa
Śledzie z suszonymi pomidorami
Polskie sushi



Zdrowe Lunch BoxyWarzywa psiankowate 2016Warzywa psiankowate 2016

6 komentarzy:

  1. jak ja już dawno nie jadłam takiej sałatki ze śledziem !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz, to nie pozostaje nic innego, jak zrobić ;)

      Usuń
  2. Pyszna sałata. Aż mi ślinka cieknie. Chętnie wypróbuję przepis, jak już będę mogła nieco urozmaicić dietę. Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cierpliwości :) Z czasem będziesz mogła sięgnąć po różne składniki.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.