Serdecznie zapraszam do udziału
w czwartej edycji akcji kulinarnej
Tego roku zima bardziej przypomina przedwiośnie, ale spora wilgotność sprawia, że chce się sięgnąć po jakiś pożywny i rozgrzewający posiłek 😋 A może bazą takiego posiłku mogłyby być rośliny strączkowe? W moim ogródku rośnie ich latem sporo, bo oprócz tego, że mogę ich nasiona potem wykorzystać w kuchni, to są doskonałym nawozem pod inne rośliny i poprawiają jakość gleby.
Zimą nie mamy dostępu do tych roślin, ale możemy wykorzystać ich nasiona. Dlatego zapraszam do dzielenia się przepisami na bazie nasion
bobu, grochu, soi, ciecierzycy, kozieradki (całe nasiona, a nie zmielone na proszek),
łubinu, różnych rodzajów fasoli i soczewicy.
Podkreślam, że akcja dotyczy
nasion roślin strączkowych. Mają one pełnić główną, a przynajmniej znaczącą rolę. Nie wykluczam wykorzystania tych nasion z puszki czy w formie zamrożonej (np. groszek zielony).
Akceptowane będą przepisy na dowolne dania.
Warunki akcji (muszą być
spełnione wszystkie, by przepis został zaakceptowany):