W sprzedaży pojawiły się już rodzime truskawki gruntowe. Na razie ich cena szokuje (na początku tygodnia 22 zł za kg, w piątek 19 zł za kilogram). Dlatego ratuję się słodkościami wypiekanymi z rabarbarem z ogródka. Normalnie do kruszonki dodałabym kardamon, ale pogoda nie rozpieszcza, więc dziś kruszonka jest z rozgrzewającym i obniżającym poziom cukru we krwi cynamonem.
Ciasto na bułki
40 g drożdży
210 ml mleka
80 g masła
100 g cukru + łyżeczka
600 g mąki pszennej
szczypta soli
jajko
300 g rabarbaru
Kruszonka
65 g mąki pszennej
50 g miękkiego masła
50 g cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
- Stopić masło.
- Podgrzać mleko.
- W dużej misce odważyć mąkę. Uformować w niej dołek.
- Do dołka wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i zalać połową mleka. Wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany i odstawić do namnożenia się drożdży.
- Do miski dodać cukier, szczyptę soli i rozbełtane jajko. Wymieszać.
- Do miski dodać stopione masło i resztę mleka.
- Wszystko dokładnie wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i powinno odchodzić od rąk.
- Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
- Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą i wyrobić. Wstawić do lodówki.
- Wypłukać rabarbar. Obrać i pokroić go na małe kawałki.
- Włączyć piekarnik na 200 stopni C. pieczenie góra/dół.
- Ciasto wyjąć na blat i podzielić na 10 części.
- Każdą część wyrobić, by odgazować ciasto. Uformować w dysk i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dnem szklanki przygnieść każdy krążek.
- Do wgłębienia wkładać rabarbar.
- Całość posypać kruszonką.
- Bułki piec 18 minut.
- Drożdżówki przełożyć na kratkę, by nieco ostygły.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.