Lubicie wytrawne przekąski? Ja bardzo 😊😋 Paluchy, na które dziś zapraszam piekłam w te wakacje bardzo często. Okazały się nie tylko świetnym dodatkiem do piwa, ale też sprawdziły się podczas wielu wycieczek. Ich smak bardzo zależy od użytego sera, dlatego radzę użyć sera twardego i długodojrzewającego.
670 g mąki typu 00 (z mąki uniwersalnej też wychodzą)
1,5 łyżeczki soli
14 g drożdży
1 łyżeczka cukru
350 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju
Dodatki
80 g masła
100 g cheddara, grana padano, bursztynu, rubinu, dziugasa itp.
ewentualnie: czarny sezam, zioła suszone lub gruba sól
- Mąkę wsypać do miski. Zrobić w środku dołek. Do dołka pokruszyć drożdże i wsypać cukier. Dolać ok. 100 ml wody i wymieszać widelcem. I odstawić.
- Gdy drożdże "ruszą", dosypać sól i stopniowo dolewając wodę, wyrobić ciasto.
- Pod koniec dodać olej i wszystko jeszcze raz wymieszać.
- Przykryć i odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia.
- Masło stopić.
- Ser zetrzeć na drobnej tarce.
- Ciasto podzielić na dwie części. Każdą jeszcze raz wyrobić, a następnie rozwałkować na prostokąt o grubości kilku mm.
- Prostokąty posmarować masłem.
- Połówkę każdego prostokąta posypać serem. Przykryć druga połówką, lekko powałkować, by warstwy się skleiły.
- Pokroić na paski szerokości 2 cm. Każdy skręcić w spiralę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstawić na kwadrans, a potem posmarować masłem i posypać sezamem lub solą, lub ziołami.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
- Piec ok. 20 minut.
-----
Podobne:
Wyglądają naprawdę fajnie, ale nigdy nie probowałam takich specjałów.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPolecam upiec. Wbrew pozorom robi się łatwo i szybko. Wychodzi naprawdę dużą fura paluchów, które znikają w mgnieniu oka.