Uwielbiam jeść, gotować, pracować w ogrodzie i czytać. I o tym jest blog Weekendy w domu i ogrodzie prowadzony przez "Badylarkę", bo zdaniem niektórych wkładam do garów różne badyle, które uprawiam w ogródku lub znajduję na polach. Drogi Gościu, opublikowałam tu sporo przepisów na domowe pieczywo (bo od lat wolę samodzielnie upiec chleb), przetwory, zupy, dania główne, sałatki, słodkości i przekąski. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i będziesz tu chętnie zaglądał :)
Strony
▼
niedziela, 31 października 2021
niedziela, 24 października 2021
Pieczeń z cukinii i kaszy gryczanej
Pieczenie warzywne to moje ulubione składniki codziennych kanapek. W czasie urlopu nie mogło ich zabraknąć, zwłaszcza że chętnie sięgał po nie zatwardziały mięsożerca 😊😋 A że cukinia w warzywniku rosła jak szalona, pieczenie okazały się świetnym sposobem na ich bieżące spożywanie.
"Spóźnione powroty" Grażyny Jeromin-Gałuszki
Czy Wam też czas tak szybko leci? Nawet się nie spostrzegłam, a tu już końcówka października 😔 Po ostatnich wichurach drzewa prawie ogołocone z liści 🍂🍂🍂 Leży ich mnóstwo na chodnikach, więc podczas spacerów z przyjemnością słucham szelestu podrywanych w górę liści🍁🍁🍁 Ale przez ten umykający czas niestety mało czytam 😔 Chwil, które mogę przeznaczyć na lekturę jest naprawdę niewiele. Być może dlatego każdą książką staram się delektować. Nie inaczej było z trzecim tomem serii "Dwieście wiosen" Grażyny Jeromin-Gałuszki pt. "Spóźnione powroty".
niedziela, 3 października 2021
Zupa kurkowa
Lubicie kurki? Ja bardzo 😊😋 W czasie urlopowym udało mi się ich trochę nazbierać i przygotować zupę kurkową. Ostatnio znów zagościły na stole (A. - dziękuję 😊). Lubię dodawać do niej dużo pachnącej zieleniny, by podkreślić smak i zapach lasu.
Składniki:
sobota, 2 października 2021
Soczewica z grzybami leśnymi
Zauważyliście, że jesień zawitała do nas na dobre? Ja miałam przyjemność obserwować ją ostatnio w różnych miejscach, z których przywiozłam spory zapasik grzybów i inne składniki do kuchni. Z tego też powodu dawno mnie tu nie było i dziś nadrabiam zaległości. Tydzień miałam dość zabiegany, więc obiady musiały być w miarę szybkie i nieskomplikowane. Jednym z nich była tytułowa soczewica z grzybami - wegańskie danie o bogatym smaku.
Składniki (na 3 porcje):