Strony

wtorek, 8 lutego 2022

Zupa cebulowa na czwórniaku

Pogoda w ostatnim czasie taka, że ma się ochotę zaszyć w fotelu pod kocykiem i z kubkiem czegoś procentowego lub gorącego do picia. A jednak wychodzić na zewnątrz trzeba, choćby dla zdrowotności. Po powrocie przydaje się coś, co szybko zaspokoi głód i dobrze rozgrzeje. Stąd pomysł na zupę cebulową w polskim stylu. W polskim, bo smak z patelni zbierałam za pomocą miodu pitnego, a konkretnie czwórniaka własnej roboty 😊😋😋




Składniki:
Bulion
2 duże marchewki
2 pietruszki
pół selera
2 ziemniaki
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1/3 łyżeczki mielonej kozieradki
sól
pieprz

Zupa cebulowa
gorący bulion
1 kg obranej cebuli
olej do smażenia
200 ml miodu pitnego (czwórniaka)
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
pół łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz
polski ser długodojrzewający (np. Bursztyn, Rubin itp.)
grzanki
natka pietruszki

  1. Składniki na bulion obrać i wypłukać. Można podzielić na mniejsze kawałki.
  2. Zalać je ok. 1 - 1,5 l wody. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości warzyw. Potem można z nich wykonać sałatkę jarzynową lub wykorzystać do przygotowania klopsików wegańskich.
  3. Cebulę pokroić w piórka.
  4. Dusić na patelni z rozgrzanym olejem do uzyskania lekko złotego koloru. Uwaga - palnik musi być ustawiony na średnią moc, by cebula się dusiła, a nie smażyła.
  5. Podduszoną cebulę przełożyć do garnka i zalać gorącym bulionem. Bulion ma przykryć cebulę, więc nie trzeba wykorzystywać całego.
  6. Na patelnię po duszeniu cebuli wlać miód pitny i za jego pomocą zebrać z niej smak cebuli. Przelać do garnka z zupą.
  7. Do zupy dodać liście laurowe (te z bulionu wyrzucić), paprykę w proszku i ziele angielskie.
  8. Całość dusić do miękkości cebuli. Wtedy doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
  9. Gdy zupa będzie prawie gotowa, zetrzeć trochę sera długodojrzewającego na tarce o małych oczkach i przygotować grzanki z czerstwego pieczywa. Posiekać też natkę pietruszki.
  10. Podawać gorącą posypaną serem i natką z dodatkiem grzanek.





-----
Podobne:

6 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie + ten ser i grzanki <3!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skoro użyłam czwórniaka, to musiało być na bogato :)

      Usuń
  2. Ciekawa i bardzo smaczna zupa. Doskonale się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. cebule to ja w każdej postaci kocham! muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.