Uwielbiam jeść, gotować, pracować w ogrodzie i czytać. I o tym jest blog Weekendy w domu i ogrodzie prowadzony przez "Badylarkę", bo zdaniem niektórych wkładam do garów różne badyle, które uprawiam w ogródku lub znajduję na polach. Drogi Gościu, opublikowałam tu sporo przepisów na domowe pieczywo (bo od lat wolę samodzielnie upiec chleb), przetwory, zupy, dania główne, sałatki, słodkości i przekąski. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i będziesz tu chętnie zaglądał :)
Strony
▼
niedziela, 31 lipca 2022
środa, 27 lipca 2022
Ogórki z kurkumą na zimę
Nadszedł czas, gdy nie nadążam z bieżącym przerabianiem warzyw i owoców. Ogórki wyrosły więc ponad miarę. Postanowiłam więc zrobić pierwszą w tym roku sałatkę ogórkową do słoików. Zimą z pewnością się przyda 😊 Podobnych przepisów na blogu jest kilka (zapraszam do zakładki PRZETWORY - klik).
wtorek, 26 lipca 2022
Tanie wegańskie ciasto z wiśniami do kawy
Połączenie wiśni i kakao to zawsze strzał w dziesiątkę 🎯🎯👍👍. A do tego jeszcze smak i zapach świeżo mielonej i zaparzonej kawy 😀😀😋😋 Marzenie, które niskim kosztem można szybko spełnić 😊😃 Ja piekłam w dużej formie, bo potrzebowałam ciasta na już do kawy. Z podanych proporcji można je upiec w keksówce, wydłużając czas pieczenia do 40 minut.
"Sanatorium pod Zegarem" Liliany Fabisińskiej
Z twórczością Liliany Fabisińskiej spotkałam się wcześniej dwukrotnie za sprawą książek pt. "Córeczka" i "Arbuzowy sezon". Po tej drugiej lekturze zarzuciłam książki pisarki, choć seria "Jak pies z kotem" czekała już wtedy w biblioteczce na czytniku. To idealna lektura na lato!
poniedziałek, 25 lipca 2022
"Kobiety z ulicy Grodzkiej 6. Aleksandra" Lucyny Olejniczak
Pożegnanie z kobietami z ulicy Grodzkiej odwlekałam w czasie, jak tylko się dało. Ale koniec musiał kiedyś nadejść 😞😢😢 Na szczęście widzę kolejną serię napisaną przez Lucynę Olejniczak, więc jest czym otrzeć łzy 😊
czwartek, 21 lipca 2022
Placki z cukinii z czerwonymi porzeczkami
Cukinia w warzywniku rośnie jak szalona, więc wymyślam kolejne sposoby na jej wykorzystanie. A że to warzywo bardzo zdrowe i uniwersalne, więc sprawdza się w połączeniu z różnymi składnikami. Dziś zapraszam na placki z dodatkiem czerwonej porzeczki, która dodała kwaskowatości. Wyszło pysznie 😋😋😊
Składniki: