Cukinia w warzywniku rośnie jak szalona, więc wymyślam kolejne sposoby na jej wykorzystanie. A że to warzywo bardzo zdrowe i uniwersalne, więc sprawdza się w połączeniu z różnymi składnikami. Dziś zapraszam na placki z dodatkiem czerwonej porzeczki, która dodała kwaskowatości. Wyszło pysznie 😋😋😊
Składniki:
cukinia (po obraniu z waty ok. 1 kg)
2 garści czerwonej porzeczki
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
cebula
2 jajka
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
olej do smażenia
- Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić w durszlaku, posypać solą i pozostawić na przynajmniej kwadrans.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Do miski dodać odciśniętą z soku cukinię.
- Do cukinii dodać resztę składników (czosnek przepuścić przez praskę). Wymieszać i doprawić do smaku solą.
- Na patelnię z rozgrzanym olejem wykładać po dużej łyżce masy. Smażyć z obu stron.
- Po usmażeniu wykładać placki na ręcznik papierowy, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z sosem czosnkowym, mizerią, sosem tzatziki lub jogurtem.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.