W ciągu ostatnich miesięcy rzadko przygotowywałam posiłki w domu. Obiady zazwyczaj zjadałam w pracy. Jednak ostatnio zatęskniłam za plackami warzywnymi i usmażyłam je w domu na sobotni obiad. Placki, które zostały, przeznaczyłam na burgery. Świetnie się w tej roli sprawdziły 😄😋
Składniki (na 10 placków):
pół kalafiora
seler średniej wielkości
jajko
2 łyżki kaszy manny
łyżeczka suszonego estragonu
sól
pieprz
2 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
- Seler obrać i pokroić na kawałki.
- Kalafior podzielić na różyczki.
- Seler zalać dużą ilością zimnej wody. Zagotować.
- Gdy woda zawrze, do selera dorzucić różyczki kalafiora. Całość posolić łyżeczką soli.
- Warzywa gotować do miękkości. Odcedzić i odstawić do ostudzenia.
- Chłodne warzywa zmielić w malakserze razem z suszonym estragonem.
- Do masy dodać jajko i kaszę manną. Dobrze wyrobić ręką.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Odstawić na przynajmniej kwadrans.
- Masę podzielić na 10 części. Uformować z nich okrągłe placki grubości ok. 1,5 cm. Obtaczać je w bułce tartej, a potem smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.