Strony

piątek, 22 września 2023

Pizzerinki z pieczarkami

Ten rok obfituje w wiele wyjazdów i podróży. To też sprawia, że wpisów na blogu mniej. Ale nie przestaję gotować i wymyślać nowych przepisów. W czasie tegorocznych wycieczek bardzo sprawdziły się pizzerinki z poniższego przepisu. Były przekąską w czasie przerwy na rozprostowanie w jakimś MOPie, ale i późnym posiłkiem, gdy już dotarło się do hotelu, a zmęczenie i pusty żołądek podpowiadały "jeść i spać". Można oczywiście dodać do nich ulubione dodatki. Ja zazwyczaj dodaję pieczarki i paprykę.




Składniki (na 6 pizzerinek):
300 g włoskiej mąki typu 00
15 g drożdży
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
170 g ciepłej wody
2 łyżki oleju

200 g mozzarelli
6-8 średnich pieczarek
pół czerwonej papryki
6 łyżek przecieru pomidorowego lub pasteryzowanych pomidorów w kawałkach
mała cebula
suszone oregano
sól

  1. Mąkę wsypać do miski. 
  2. Na środku zrobić wgłębienie. 
  3. Wkruszyć do niego drożdże. Posypać je połową łyżeczki cukru i wlać 50 ml wody. Wymieszać delikatnie i odstawić na ok. 10 minut. 
  4. Dodać resztę wody i sól, i wyrobić ciasto. 
  5. Pod koniec dodać olej. Wyrabiać jeszcze chwilę. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 
  6. Pieczarki i mozzarellę pokroić w plasterki, a cebulę w piórka.
  7. Paprykę pokroić w kostkę.
  8. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  9. Wyrośnięte ciasto odgazować, chwilę je wyrabiając.
  10. Podzielić ciasto na 6 części. Uformować z nich kulki, a następnie rozpłaszczyć rękoma, formując okrągłe placki.
  11. Placki rozłożyć na blasze.
  12. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C.  
  13. Placki posmarować na środku przecierem pomidorowym lub pomidorami w kawałkach. 
  14. Na przecierze rozłożyć plastry mozzarelli, potem pieczarki, a następnie pokrojoną w piórka cebulę i kawałki papryki. 
  15. Całość posypać solą i suszonym oregano. 
  16. Piec 12 minut w 230 stopniach Celsjusza, a potem zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 10-15 minut.
  17. Wyjąć na kartkę do ostudzenia.




-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.