Przygotowałam je na spotkanie związane z urlopowymi wspomnieniami. Byliśmy tego roku w Hiszpanii, ale każde z nas z osobna i w różnych miejscach. Zgadaliśmy się jednak, że każdemu brakuje smaku tamtejszych ananasów i soku z nich. Pomyślałam o drinku pina colada, ale niektórzy prowadzą, więc odpada. W zamian przygotowałam ciastka i nieskromnie muszę przyznać, że smakują o wiele lepiej niż trunek, choć to oczywiście rzecz gustu ;)
Robiąc te ciastka przypomniałam sobie o zakupionych kilka lat temu foremkach na ciastka orzeszki. Wrzuciłam je wtedy na tył kuchennej szuflady i - wstyd się przyznać - zapomniałam o nich. A ponieważ naszła mnie ogromna ochota na orzechy, postanowiłam upiec niektóre z ciastek właśnie w tych formach. Może, jak zjem ciacha, to ochota na orzechy przejdzie ;) Muszę to jakoś obejść ze względu na alergię.
Składniki:
Ciasto
40 dag mąki + mąka do podsypania
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka cukru (im grubszy, tym lepiej)
szczypta soli
jajko (z lodówki)
łyżka "śmietany" z góry puszki z mlekiem kokosowym
3-4 łyżki śmietany (zimnej)
- Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
- Rozbełtać jajko widelcem. Dodać do suchych składników. Wymieszać.
- Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo śmietanę. Ciasto powinno dać się zlepić łatwiej niż ciasto kruche.
- Na koniec dodać cukier i szybko połączyć z ciastem.
- Schłodzić ciasto w zamrażarce przez 5 minut.
- Stolnicę posypać obficie mąką.
- Ciasto podzielić na dwie części.
- Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm.
- Obciąć nierówności, a resztę ciasta pokroić na prostokąty 7 cm x 11 cm.
- Każdy z prostokątów zwinąć w rurkę i ułożyć złożeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nierównościami wyłożyć foremki orzeszkowe lub wyrobić, rozwałkować i pociąć na prostokąty.
- Rurki piec w temp. 200 stopni C przez ok. 20 minut. Orzeszki przez 15 minut.
Krem
ser mascarpone
3-4 plastry ananasa z puszki
2 łyżki zalewy ananasowej z puszki lub białego rumu
łyżka cukru
- Mascarpone wymieszać z cukrem i zalewą ananasową (lub rumem).
- Ananasy pokroić na małe kawałeczki (ich wielkość zależy od średnicy wylotu szprycy cukierniczej, którą dysponujecie.
- Dodać kawałki ananasa do sera. Połączyć z masą.
- Połowę połówek orzeszków wypełnić masą kremową. Przykryć resztą połówek.
- Podłużne ciastka ozdobić kremem wyciskanym za pomocą rękawa cukierniczego lub torebki foliowej (krem włożyć do torebki w pobliżu jednego z dolnych rogów; odciąć róg i wyciskać krem prze otwór).
- Ciastka posypać cukrem pudrem.
Dzięki takiemu złożeniu ciastka są bardziej delikatne i puszyste.
Ciastka, które mają krem, należy spożyć od razu. Po kilku godzinach zaczyna przysychać i nie wygląda zachęcająco.
------
Podobne:
Bananowce bez pieczenia |
Pasteis de nata |
Wiatraczki serowe ze śliwkami |
Wspominając dni spędzone w Hiszpanii, nie sposób nie dorzucić tutaj kilku zdjęć.
Zdjęcia z Katalonii (Barcelony i Lloret de Mar) możecie zobaczyć tutaj, a w tym miejscu zdjęcia z San Sebastian, a tutaj - Saragossę.
Zaczynam od miejsca, które mnie najbardziej urzekło, od Montserrat (40 km na północny zachód od Barcelony).
Charakterystyczne kształty po drodze wjazdowej na Montserrat, czyli postrzępiony masyw górski w Katalonii |
Montserrat - zespół klasztorny w masywie górskim Montserrat |
Montserrat - nad klasztorem benedyktyńskim wznoszą się charakterystyczne skały |
Środkowa Hiszpania - krajobraz niemal pustynny |
Toledo - zamek de San Servando nad Tagiem |
Toledo - miasto pełne zabytkowych bram i wąskich uliczek |
Piękne widoki a ciasteczka palce lizać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo dobry pomysl dolaczenia zdjec na inny temat niz kulinarny, to budzi ciekawosc :-) Bardzo ciekawy blog. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRozpisalam sie, a zapomnialam o najwazniejszym- przepyszne ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńchętnie bym je pochrupała ;)
OdpowiedzUsuńoj, od dawna ich nie ma ;)
Usuń