Strony

sobota, 30 listopada 2019

Praliny bakaliowe

Zbliżają się Święta. Za sprawą przesyłki, którą odebrałam wczoraj z Bee.pl (to sklep ze zdrową żywnością https://www.bee.pl) mam już spory zapasik bakalii do świątecznych wypieków i deserów - bardzo dziękuję 😊. Część z nich postanowiłam jednak uszczknąć, by przygotować bogate w smaku praliny z nadzieniem bakaliowym. Są łatwe w wykonaniu i można je dowolnie komponować w zależności od tego, na co mamy ochotę i - co ważne dla alergików - jakie składniki możemy jeść.




Składniki (na 16 pralin):

"Prowadź swój pług przez kości umarłych" Olgi Tokarczuk

Tak, tak - uległam ogólnej ekscytacji Nagrody Nobla dla Olgi Tokarczuk i sięgnęłam po Jej książkę pt. Prowadź swój pług przez kości umarłych". Do tej pory czytałam tylko Jej "Księgi Jakubowe" i byłam pod ogromnym wrażeniem prowadzenia fabuły i przygotowania się autorki do takiej epopei.




"Wierzę, żeby rozumieć" - wywiad z Michałem Hellerem

We wrześniu zostałam obdarowana książką pt. "Wierzę, żeby rozumieć" (Dominiko, dziękuję 😊). To - jak można przeczytać na okładce - rozmowa Wojciecha Bonowicza, Bartosza Brożka i Zbigniewa Liany z Michałem Hellerem o jego życiowych wyborach. Ks. Michał Heller jest laureatem prestiżowej Nagrody Templetona (2008), filozofem i szanowanym w środowisku naukowym fizykiem, zajmującym się w głównej mierze kosmologią.




niedziela, 24 listopada 2019

Zupa "śmieciówa jesienna"

Sprzątanie lodówki ma zawsze swój urok. Bo nie dość, że jest nareszcie mamy w niej porządek, to jeszcze znajdujemy mnóstwo resztek, z których można przygotować pyszne danie, jedyne w swoim wydaniu. Dla mnie stało się to okazją do ugotowania aromatycznej i rozgrzewającej zupy.




Składniki:

"Mit motywacji" Jeffa Hadena

Jeff Haden jest felietonistą i influencerem. Najczęściej pisze o finansach i biznesie. W "Micie motywacji" dzieli się czytelnikami tym, jak doszedł do sukcesu, jak zyskał poczytność swoich tekstów i po swojemu definiuje pojęcie motywacji. Po tę książkę sięgnęłam dzięki akcji czytelniczej Czytaj PL 2019.




sobota, 23 listopada 2019

Placki z białej kapusty

Niedawno na blogu Weganona zobaczyłam przepis na białostockie kotlety z białej kapusty. Przypomniały mi się wtedy kulki kapuściane smażone w głębokim oleju w jednej z warszawskich, wegetariańskich restauracji. Kiedyś bardzo je lubiłam. Ich zapach czuję niemal codziennie i zatęskniłam za ich smakiem. Na wzór Weganona podałam je z pure ziemniaczanym z dużą ilością kopru i marchewką z groszkiem.




Składniki (na 9 placków):

"Na grzyby... 3." - podsumowanie akcji kulinarnej


W połowie listopada zakończyła się trzecia edycja mojej akcji kulinarnej "Na grzyby...".
Jedenastu uczestników zgłosiło swoje przepisy na kulinarnych agregatorach (Mikser Kulinarny i Durszlak). Zebraliśmy wspólnie 18 przepisów (wszystkie zaakceptowane publikuję niżej).


Uczestnikom bardzo dziękuję za udział i podzielenie się swoimi przepisami 😊


Wszystkich zapraszam do zapoznania się ze zgłoszonymi przepisami.




niedziela, 17 listopada 2019

Chleb na kawie zbożowej i zakwasie bez zagniatania

Niedziela, więc u mnie znów chleb na zakwasie. Ostatnio czasu bardzo mało, więc nie mogę sobie pozwolić na zabawę z formą, dlatego piekę chleby bez specjalnego wyrabiania. Ten chleb planuję upiec na Święta. Dodam do niego wtedy aromatycznych przypraw i nasion, a uformuję go w karpia, podobnie do przepisu na Vörtbröd dwa lata temu.




Składniki:

środa, 13 listopada 2019

Jesienny sernik na jogurtach greckich z pigwami

Zauważyłam, że z wiekiem niektóre smaki się zmieniają. Kiedyś bardzo lubiłam ciężkie serniki (krakowski czy wiedeński). Od kilku lat jednak wolę serniki lekkie i puszyste. Taki efekt uzyskuje się np. z jogurtów greckich, o czym pisałam w pierwszym roku istnienia bloga. Dziś przedstawiam wersję jesienną tego deseru, nadal bezglutenową, bo nie zmieniło się moje upodobanie do serników bez blatów z ciasta.




Składniki (na formę (34 x 20)cm ):

poniedziałek, 11 listopada 2019

Formowany chleb dyniowy na zakwasie

Od kilku tygodni internet obiegają zdjęcia różnych wypieków w formie żebrowanej dyni. Mnie też ten kształt zaintrygował i postanowiłam go wykorzystać. Nie byłabym sobą, gdybym nie upiekła w tym kształcie chleba. W moim domu króluje chleb na zakwasie, a to prawdziwe wyzwanie dla uformowania bochenka, bo ciasto na zakwasie rośnie dłużej i inaczej niż na drożdżach. Trzeba było zapanować nad kształtem i odpowiednią wysokością. Udało się i bez fałszywej skromności mogę napisać, że jestem dumna z wymyślenia i opracowania tego przepisu. Polecam spróbować u siebie. 




Składniki:

niedziela, 10 listopada 2019

Radicchio z fenkułem i pieczoną dynią

Z jesiennych warzyw najbardziej lubię buraki, radicchio i fenkuł. Te dwa ostatnie za ich oryginalne smaki i kształty. Dominują w moich jesiennych sałatkach. Dziś kolejny pomysł, tym razem w połączeniu z pieczoną dynią.




Składniki:

poniedziałek, 4 listopada 2019

Chleb składany z ziemniakami i koprem

Dziś zapraszam na jesienny chleb z dodatkiem ziemniaków i kopru. Powstał niejako z musu - raz, że musiałam upiec jakiś szybki chleb, a dwa - z obiadu zostało trochę ziemniaków. Do tego ostatni w tym roku świeży koperek. Chleb ma przyjemnie miękki środek i chrupiącą skórkę. Bardzo ładnie pachnie. Świetnie pasują do niego różne sery i ogórki kiszone.




Składniki:

niedziela, 3 listopada 2019

Mix pieczonych warzyw jesiennych

Warzywnik tego roku obrodził w przeróżne warzywa. Najbardziej się cieszyłam z kapust pak choi (zjedzone już w październiku) i zielonych kalafiorów. Miała to być odmiana romanesco, ale ewidentnie wyglądają jak jak kalafiory z tą różnicą, że są ładnie wybarwione na zielono. Czyszcząc lodówkę przy sobocie wyszło bardzo ciekawe, aromatyczne i bogate w smaku danie, które w dużej części robiło się samo w piekarniku. Z pewnością wrócę do tego pomysłu w najbliższym czasie.




Składniki: