Przeglądając ostatnio swój stary zeszyt z przepisami, natknęłam się na ciasto o nazwie mrówkowiec. Piekłam je kilka razy w późnych latach podstawówki i w okresie liceum. A potem na dziesiątki lat zapomniałam. Wczoraj na bazarze udało mi się kupić szarą renetę, czyli jabłka z dzieciństwa. Postanowiłam więc połączyć oba wspomnienia z dawnych czasów 😉 i upiec pyszne, sezonowe ciacho, idealne do kawki 😋😋☕☕ Gdyby je doprawić do smaku cynamonem i innymi przyprawami korzennymi, świetnie spisałoby się na wigilijnym stole.
130 g zmielonego maku
130 g kaszy manny
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
100-120 g cukru
2 jajka
400 g jabłek
200 ml orzechów włoskich
- Do jednej miski odważyć kaszę i mak. Dodać do nich proszek do pieczenia.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Orzechy zalać wrzątkiem i odstawić na czas przygotowywania ciasta.
- Jajka wybić do miseczki.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z połową cukru.
- Włączyć piekarnik na 200°C na opcję pieczenia góra/dół.
- Masło zmiksować z resztą cukru na puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka i stale miksować na puszystą masę.
- Do masy maślanej dodać suche składniki i odcedzone orzechy. Wymieszać dokładnie łyżką.
- Dodać jabłka z sokiem, które puściły. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
- Masę wyłożyć do keksówki. Wyrównać powierzchnię.
- Ciasto wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 190°C. Piec 40 minut.
- Po upieczeniu ciasto razem z papierem do pieczenia wyłożyć na kratkę, by ostygło.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.