piątek, 27 grudnia 2019

Seromakowiec z domową galaretką pomarańczową

W te Święta nabrałam ochoty na makowiec, którego od dawna nie piekłyśmy. W rezultacie powstał seromakowiec, w którym połączyłam smaki sernika i makowca. Obie warstwy połączył smak pomarańczy, więc ciasto przygotowałam z domowej roboty wegańską galaretką na bazie tych owoców.




Składniki (na dużą blachę do ciasta):

Ciasto
300 ml mąki
80 g miękkiego masła
łyżka cukru
małe jajko

Warstwa makowa
500 g maku
350 g mleka
80 g miodu
85 g masła
4 jajka
120 g cukru
skórka z połowy pomarańczy
pół szklanki rodzynek
6 dużych suszonych fig

Warstwa serowa
1 kg twarogu
150 g masła
260 g cukru
4 jajka
szczypta soli
mały budyń waniliowy (35 g)
skórka z połowy pomarańczy

Galaretka
300 ml soku z pomarańczy (z 3-4 pomarańczy)
czubata łyżeczka agaru

  1. Ser zmielić za pomocą maszynki do mięsa.
  2. Do sera dodać skórkę startą z połowy pomarańczy.
  3. Ze składników na spód zagnieść gładkie ciasto.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Wyłożyć blachę ciastem (rozprowadzałam je dłońmi) i przetrzymać ok. godziny w chłodzie.
  6. Spód podpiekać 12 minut w temperaturze 200 stopni C.
  7. Mak zaparzyć w gorącym mleku oraz zmielić z dodatkiem miodu i masła.
  8. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Odcedzić i dodać je do maku.
  9. Figi rozdrobnić według uznania i też dodać je do maku.
  10. Do maku dodać też skórkę startą z połowy pomarańczy.
  11. Gdy mak nieco ostygnie, zmiksować z cukrem jajka do masy makowej. Dodać do maku i dokładnie wymieszać.
  12. Oddzielić białka od żółtek przeznaczonych na sernik.
  13. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
  14. Masło na serową warstwę zmiksować z cukrem.
  15. Do maślanej masy dodawać stopniowo żółtka, następnie zmielony twaróg (też stopniowo), a na koniec budyń. zmiksować na jednolitą masę.
  16. Do serowej masy dodać pianę z białek. Wymieszać dokładnie łyżką.
  17. Na podpieczony spód wyłożyć najpierw masę makową. Wyrównać powierzchnię.
  18. Na masę makową wyłożyć kilka kleksów masy serowej. Równo rozprowadzić, a następnie wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię.
  19. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C. ok. godziny.
  20. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i jeszcze potrzymać w środku ciasto. Po ok. kwadransie wyjąć ciasto z piekarnika i zsunąć z formy na kartkę do ostudzenia.
  21. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, wycisnąć sok z pomarańczy i odcedzić na gęstym sicie. Sok zagotować i dodać do niego agar. Pogotować ok. 3 minut, zdejmując przy tym pianę z soku.
  22. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wyłożyć ją na wierzch ciasta.





Boże Narodzenie 2019 na słodko

2 komentarze:

  1. u nas w tym roku też królował seromakowiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas wyszedł przez przypadek - chciałam upiec klasyczną struclę, ale Mama kupiła świeżutki twaróg i w rezultacie wyszedł seromakowiec ;)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.