W te Święta nabrałam ochoty na makowiec, którego od dawna nie piekłyśmy. W rezultacie powstał seromakowiec, w którym połączyłam smaki sernika i makowca. Obie warstwy połączył smak pomarańczy, więc ciasto przygotowałam z domowej roboty wegańską galaretką na bazie tych owoców.
Składniki (na dużą blachę do ciasta):
Ciasto
300 ml mąki
80 g miękkiego masła
łyżka cukru
małe jajko
Warstwa makowa
500 g maku
350 g mleka
80 g miodu
85 g masła
4 jajka
120 g cukru
skórka z połowy pomarańczy
pół szklanki rodzynek
6 dużych suszonych fig
Warstwa serowa
1 kg twarogu
150 g masła
260 g cukru
4 jajka
szczypta soli
mały budyń waniliowy (35 g)
skórka z połowy pomarańczy
Galaretka
300 ml soku z pomarańczy (z 3-4 pomarańczy)
czubata łyżeczka agaru
- Ser zmielić za pomocą maszynki do mięsa.
- Do sera dodać skórkę startą z połowy pomarańczy.
- Ze składników na spód zagnieść gładkie ciasto.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyłożyć blachę ciastem (rozprowadzałam je dłońmi) i przetrzymać ok. godziny w chłodzie.
- Spód podpiekać 12 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Mak zaparzyć w gorącym mleku oraz zmielić z dodatkiem miodu i masła.
- Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Odcedzić i dodać je do maku.
- Figi rozdrobnić według uznania i też dodać je do maku.
- Do maku dodać też skórkę startą z połowy pomarańczy.
- Gdy mak nieco ostygnie, zmiksować z cukrem jajka do masy makowej. Dodać do maku i dokładnie wymieszać.
- Oddzielić białka od żółtek przeznaczonych na sernik.
- Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
- Masło na serową warstwę zmiksować z cukrem.
- Do maślanej masy dodawać stopniowo żółtka, następnie zmielony twaróg (też stopniowo), a na koniec budyń. zmiksować na jednolitą masę.
- Do serowej masy dodać pianę z białek. Wymieszać dokładnie łyżką.
- Na podpieczony spód wyłożyć najpierw masę makową. Wyrównać powierzchnię.
- Na masę makową wyłożyć kilka kleksów masy serowej. Równo rozprowadzić, a następnie wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię.
- Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C. ok. godziny.
- Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i jeszcze potrzymać w środku ciasto. Po ok. kwadransie wyjąć ciasto z piekarnika i zsunąć z formy na kartkę do ostudzenia.
- Gdy ciasto całkowicie ostygnie, wycisnąć sok z pomarańczy i odcedzić na gęstym sicie. Sok zagotować i dodać do niego agar. Pogotować ok. 3 minut, zdejmując przy tym pianę z soku.
- Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wyłożyć ją na wierzch ciasta.
u nas w tym roku też królował seromakowiec :)
OdpowiedzUsuńu nas wyszedł przez przypadek - chciałam upiec klasyczną struclę, ale Mama kupiła świeżutki twaróg i w rezultacie wyszedł seromakowiec ;)
Usuń