Dziś mam propozycję na szybkie paszteciki z farszem z zielonej soczewicy. To propozycja nie tylko dla tych, którzy nie lubią lub nie mają czasu na lepienie pierogów czy zagniatanie ciasta drożdżowego na klasyczne paszteciki.
Składniki (na 12 pasztecików):
400 g ciasta francuskiego
200 ml zielonej soczewicy
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki całego kminku
pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego
ząbek czosnku
cebula
olej do smażenia
sól
3 łyżki masła
ewentualnie: woda z gotowania grzybów suszonych (5 łyżek)
- Soczewicę wypłukać i zalać wodą (powinno być jej ok. 2,5 raza więcej niż soczewicy). Soczewicę gotować do miękkości. Odcedzić. Jeśli nie ma się wody z gotowania grzybów suszonych, zostawić wodę z odcedzania soczewicy.
- Do gorącej soczewicy dodać tymianek, kminek i pieprz. Dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.
- Soczewicę zmiksować na pulpę, dodając 5 łyżek wody z gotowania grzybów suszonych lub soczewicy.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na dwóch łyżkach oleju. Dodać do masy soczewicowej.
- Do masy dodać jeszcze ząbek czosnku przepuszczony przez praskę.
- Masło stopić w rondelku.
- Piekarnik włączyć na 220 stopni C., pieczenie góra/dół.
- Płat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie. Na środek wyłożyć masę z soczewicy, wyrównać.
- Puste boki ciasta francuskiego posmarować stopionym masłem.
- Boki ciasta złożyć do środka i nałożyć jeden na drugi.
- Całość pokroić na 12 kawałków.
- Każdy z kawałków odwrócić i ponacinać w poprzek ostrym nożem.
- Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (może być papier, w którym przechowywaliśmy zwinięte ciasto). Paszteciki posmarować resztką stopionego masła.
- Formę z pasztecikami wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. Pamiętajmy, że ciasto francuskie pieczone w zbyt wysokiej temperaturze robi się gorzkie.
- Piec ok. 30 minut na jasno złoty kolor.
Bardzo ciekawy przepis! Ja akurat na święta będę robić paszteciki z nadzieniem, które smakuje jak mięso, a jest bez ani grama mięsa. :)
OdpowiedzUsuńW wolnym czasie wypróbuj farsz z zielonej soczewicy :)
Usuń