sobota, 21 grudnia 2019

Placki ziemniaczane z suszonymi grzybami

Jeśli macie zapas suszonych grzybów, polecam przygotowanie na obiad tych placków. Robię je ze świeżo gotowanych ziemniaków. Można je smażyć na suchej patelni, choć ja osobiście wolę smażone na tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Placki proponuję podać z sosem, którego bazą są również grzyby suszone.




Składniki (na 8 placków):


50 g suszonych grzybów
600 g ziemniaków
ząbek czosnku
cebula
sól
pieprz
pół łyżeczki suszonego tymianku
łyżeczka suszonych płatków czosnku
gałązka natki pietruszki
łyżka śmietany
olej do smażenia

  1. Grzyby połamać na mniejsze kawałki, zalać wodą i zostawić na przynajmniej godzinę.
  2. Wodę z moczenia grzybów odlać, wlać świeżą (ok. 0,5 litra), doprowadzić do wrzenia, dodać pół łyżeczki soli, a potem gotować na palniku o małej mocy ok. 15-20 minut.
  3. Grzyby odcedzić. Wodę z gotowania grzybów można zostawić np. do gotowania soczewicy na farsz do pasztecików, przygotowania kapusty wigilijnej lub bigosu.
  4. Grzyby odstawić do ostudzenia.
  5. Ziemniaki obrać, pokroić na dowolne kawałki i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i przepuścić przez praskę.
  6. Ćwierć grzybów posiekać na drobno, dodać posiekaną drobno połówkę cebuli i natkę pietruszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  7. Masę grzybową doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
  8. Sporą garść ziemniaków rozpłaszczyć na wilgotnej dłoni, włożyć łyżkę farszu i skleić ziemniaki. Całość uformować w płaski placek.
  9. Resztę grzybów (i ewentualnie resztę farszu) umieścić w małej patelni, dodać łyżeczkę suszonych płatków czosnku, posiekaną drugą połówkę cebuli i dolać do nich 100 ml wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości czosnku, jednocześnie smażąc placki na rozgrzanym oleju w innej patelni.
  10. Do sosu dodać sporą łyżkę śmietany. Wyłączyć palnik i doprawić sos solą, pieprzem i szczyptą tymianku.Placki podawać z sosem i np. sałatką z pieczonych buraków.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.