niedziela, 8 grudnia 2019

Cykoria z gruszką, burakiem i serem pleśniowym

Czy mieliście dziś rano wrażenie, że czuje się wiosnę? Ja tak. Ptaki śpiewały jak szalone, drzewka wzdłuż ogrodzenia były soczyście zielone i czuło się zupełnie inne powietrze niż zazwyczaj. Może to nocny deszcz dał takie złudzenie. W każdym razie pogoda mocno mnie zmyliła. I nabrałam ochoty na sałatkę. Cóż, kiedy w kuchni mam same jesienne składniki...




Składniki:

2 cykorie belgijskie
pieczony burak czerwony
gruszka
ok. 80 g sera z niebieską pleśnią
2 łyżki nasion słonecznika
3 łyżki oleju słonecznikowego
sok z połowy cytryny

  1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
  2. Cykorie przepołowić wzdłuż i pokroić w talarki.
  3. Z gruszki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją na cząstki.
  4. Buraka pokroić na cząstki podobnej wielkości do cząstek gruszki.
  5. Ser podzielić na podobne kawałki.
  6. Do salaterki włożyć pokrojoną cykorię, cząstki buraka, gruszki i sera pleśniowego.
  7. Całość skropić sokiem z cytryny i olejem słonecznikowym.
  8. Posypać słonecznikiem i podawać.




Serowe rozkosze


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.