Na dworze śniegu nie uświadczysz, ale może się pojawić na stole 😉 A to za sprawą przekąski imprezowej w postaci bałwanków. W oryginalny sposób urozmaici klasyczną deskę serów. Może się przydać również na dziecięcym przyjęciu. Niezbędnym atrybutem bałwana jest oczywiście miotła, która może być osobną przekąską.
Składniki:
opakowanie mozzarelli mini
3 paluszki
3 plastry sera żółtego
jedna warstwa pora
rzodkiew biała
marchew
pieprz ziarnisty
- Zdjąć jedną warstwę z pora. Pokroić ją wzdłuż na cienkie paski. Wrzucić na wrzącą wodę i wyjąć po chwili na talerz.
- Plastry sera przekroić na 3 kawałki. Każdy z nich przepołowić w poprzek.
- Kawałki sera ponacinać, jak pokazuje to zdjęcie.
- Paluszki przepołowić.
- Ponacinany ser żółty zwinąć na paluszku. Związać ser za pomocą zblanszowanego pora (próbowałam wiązać za pomocą szczypiorku, ale okazał się kłopotliwy, bo się łamał). W ten sposób uzyskamy miotłę dla bałwanków.
- Obrać marchew i białą rzodkiew.
- Marchew i rzodkiew pokroić na plastry.
- Na patyczek szaszłykowy nabić plaster rzodkwi, 3 kulki mozzarelli i 3 plasterki marchwi o różnych średnicach.
- Wykałaczką zrobić dziurki na nos i oczodoły w górnej kulce mozzarelli i po dwie dziurki w dolnych kulkach na guziki bałwanków.
- Wbić pieprz ziarnisty w oczodoły i dziurki na guziki oraz małe kawałki marchewki na nos.
- W plastrze rzodkwi zrobić nacięcie na kształt iksa i wbić weń ser na paluszku, czyli miotłę.
- Przekąska gotowa 😊
Trochę szkoda że nie ma żadnej dyskusji pod tym artykułem.
OdpowiedzUsuńA o czym chce Pani/Pan dyskutować? ;)
Usuń