wtorek, 31 grudnia 2019

Bałwanki - przekąska imprezowa

Na dworze śniegu nie uświadczysz, ale może się pojawić na stole 😉 A to za sprawą przekąski imprezowej w postaci bałwanków. W oryginalny sposób urozmaici klasyczną deskę serów. Może się przydać również na dziecięcym przyjęciu. Niezbędnym atrybutem bałwana jest oczywiście miotła, która może być osobną przekąską. 




Składniki:

opakowanie mozzarelli mini
3 paluszki
3 plastry sera żółtego
jedna warstwa pora
rzodkiew biała
marchew
pieprz ziarnisty



  1. Zdjąć jedną warstwę z pora. Pokroić ją wzdłuż na cienkie paski. Wrzucić na wrzącą wodę i wyjąć po chwili na talerz.
  2. Plastry sera przekroić na 3 kawałki. Każdy z nich przepołowić w poprzek.
  3. Kawałki sera ponacinać, jak pokazuje to zdjęcie.
  4. Paluszki przepołowić.
  5. Ponacinany ser żółty zwinąć na paluszku. Związać ser za pomocą zblanszowanego pora (próbowałam wiązać za pomocą szczypiorku, ale okazał się kłopotliwy, bo się łamał). W ten sposób uzyskamy miotłę dla bałwanków.
  6. Obrać marchew i białą rzodkiew.
  7. Marchew i rzodkiew pokroić na plastry.
  8. Na patyczek szaszłykowy nabić plaster rzodkwi, 3 kulki mozzarelli i 3 plasterki marchwi o różnych średnicach.
  9. Wykałaczką zrobić dziurki na nos i oczodoły w górnej kulce mozzarelli i po dwie dziurki w dolnych kulkach na guziki bałwanków.
  10. Wbić pieprz ziarnisty w oczodoły i dziurki na guziki oraz małe kawałki marchewki na nos.
  11. W plastrze rzodkwi zrobić nacięcie na kształt iksa i wbić weń ser na paluszku, czyli miotłę.
  12. Przekąska gotowa 😊









2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.