Jeśli lubicie seler i nie macie na niego uczulenia, zachęcam do upieczenia wegetariańskiej wersji pasztetu z tym mało kalorycznym warzywem w roli głównej. Pasztet jest lekko wilgotny w środku i nie rozsypuje się podczas krojenia. Z poniższych składników wychodzi wersja łagodna w smaku. Już mam pomysł, jak ją podkręcić, by na Święta stał się bardziej bogaty w smaku i aromacie 😁😊😋
Składniki (na keksówkę o długości 25 cm):
2 średnie selery (w sumie ok. 750 g)
pietruszka (ok. 40 g)
marchew (ok. 120 g)
cebula (ok. 110 g)
5 ząbków czosnku
chili
2 jajka
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 czubate łyżki bułki tartej
sól
pieprz
2 łyżki oleju do smażenia
łyżka masła
- Warzywa korzeniowe obrać i pokroić na kawałki. Zalać wodą i gotować do miękkości w osolonej wodzie.
- Warzywa odcedzić i odstawić do ostudzenia. Na powstałym bulionie można ugotować zupę.
- Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oleju na palniku o małej mocy. Będzie długo nabierała koloru, ale nie będzie gorzka po zrumienieniu. Pod koniec dodać masło.
- Chili pokroić na drobno.
- Piekarnik ustawić na 210℃ na opcję pieczenie góra/dół.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ugotowane warzywa, podsmażoną cebulę z olejem i masłem, rozdrobnione chili i czosnek przepuszczony przez praskę zmiksować w blenderze.
- Warzywa wymieszać z jajkami i bułką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku.
- Piec 10 minut w temperaturze 210℃, a potem zmniejszyć do 190℃ i piec jeszcze 60 minut.
- Pasztet w foremce wyjąć na kratkę i pozostawić na 15 minut. Potem wyjąć z foremki i pozwolić pieczenie całkowicie ostygnąć. Następnie usunąć papier.
- Przechowywać w lodówce.
-----
Podobne:
U mnie cała rodzina uwielbia pasztety domowej roboty. Idealne na święta, które już za rogiem!
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze :) Faktycznie - idealne na Święta, choć ja piekę przy byle okazji :)
Usuń