niedziela, 28 listopada 2021

Pasztet (pieczeń) z selera

Jeśli lubicie seler i nie macie na niego uczulenia, zachęcam do upieczenia wegetariańskiej wersji pasztetu z tym mało kalorycznym warzywem w roli głównej. Pasztet jest lekko wilgotny w środku i nie rozsypuje się podczas krojenia. Z poniższych składników wychodzi wersja łagodna w smaku. Już mam pomysł, jak ją podkręcić, by na Święta stał się bardziej bogaty w smaku i aromacie 😁😊😋




Składniki (na keksówkę o długości 25 cm):
2 średnie selery (w sumie ok. 750 g)
pietruszka (ok. 40 g)
marchew (ok. 120 g)
cebula (ok. 110 g)
5 ząbków czosnku
chili
2 jajka
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 czubate łyżki bułki tartej
sól
pieprz
2 łyżki oleju do smażenia
łyżka masła

  1. Warzywa korzeniowe obrać i pokroić na kawałki. Zalać wodą i gotować do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Warzywa odcedzić i odstawić do ostudzenia. Na powstałym bulionie można ugotować zupę.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oleju na palniku o małej mocy. Będzie długo nabierała koloru, ale nie będzie gorzka po zrumienieniu. Pod koniec dodać masło.
  4. Chili pokroić na drobno.
  5. Piekarnik ustawić na 210℃ na opcję pieczenie góra/dół.
  6. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Ugotowane warzywa, podsmażoną cebulę z olejem i masłem, rozdrobnione chili i czosnek przepuszczony przez praskę zmiksować w blenderze.
  8. Warzywa wymieszać z jajkami i bułką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku.
  9. Piec 10 minut w temperaturze 210℃, a potem zmniejszyć do 190℃ i piec jeszcze 60 minut.
  10. Pasztet w foremce wyjąć na kratkę i pozostawić na 15 minut. Potem wyjąć z foremki i pozwolić pieczenie całkowicie ostygnąć. Następnie usunąć papier.
  11. Przechowywać w lodówce.





-----
Podobne:

2 komentarze:

  1. U mnie cała rodzina uwielbia pasztety domowej roboty. Idealne na święta, które już za rogiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe najlepsze :) Faktycznie - idealne na Święta, choć ja piekę przy byle okazji :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.