Uwielbiam jeść, gotować, pracować w ogrodzie i czytać. I o tym jest blog Weekendy w domu i ogrodzie prowadzony przez "Badylarkę", bo zdaniem niektórych wkładam do garów różne badyle, które uprawiam w ogródku lub znajduję na polach. Drogi Gościu, opublikowałam tu sporo przepisów na domowe pieczywo (bo od lat wolę samodzielnie upiec chleb), przetwory, zupy, dania główne, sałatki, słodkości i przekąski. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i będziesz tu chętnie zaglądał :)
Strony
▼
niedziela, 28 maja 2023
niedziela, 14 maja 2023
Bitki sojowe w sosie pieczarkowym
W diecie wegetariańskiej lub wegańskiej szybkie przygotowanie obiadu bywa wyzwaniem. Gdy nie ma się ochoty na długie i mozolne gotowanie, bo pogoda tak piękna, że lepiej spędzić czas na dworze, z pomocą przychodzą różne półprodukty. U mnie w szafce na takie okazje mam zawsze schowane suche kotlety sojowe. Zapraszam na szybkie wegetariańskie danie bez glutenu 😋😊
Składniki (na 4 porcje):
"Matki i córki" Ałbeny Grabowskiej
Z twórczością Ałbeny Grabowskiej miałam już kontakt przy okazji lektury trylogii "Stulecie winnych". Wybierając sagę "Matki i córki", wiedziałam zatem, czego się spodziewać. Nie przypuszczałam jednak, że będą mną targać takie emocje...
niedziela, 7 maja 2023
Syrop z mniszka lekarskiego
Do wykonania syropu z mniszka lekarskiego zbierałam się kilka lat, ale ciągle mi było z nim nie po drodze, bo kwitnienie mniszka zbiega się w czasie z sadzeniem pomidorów i sianiem warzyw w ogródku. Po kwiaty trzeba udać się na łąki przed południem, gdy są one w pełnym rozkwicie. Rwiemy tylko kwiaty, bez ogonków, które mają bardziej goryczkowy smak. Im mniej zielonego, tym potem ładniejszy kolor syropu. Wypijamy 2-3 łyżki dziennie na odporność lub infekcje górnych dróg oddechowych (w tym kaszel) oraz wspomaganie trawienia i poprawę funkcjonowania układu nerwowego. Warto wiedzieć, że mniszek ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwskurczowe, żółciopędne i moczopędne. Syropu nie poleca się oczywiście osobom uczulonym na mniszek, cukrzykom, ale też osobom z wrzodami żołądka i nadkwasotą.
sobota, 6 maja 2023
Pieczeń z ciecierzycy i papryki
Pieczenie z warzyw i strączków są wdzięcznym dodatkiem do kanapek, więc z przyjemnością je przygotowuję i opracowuję kolejne przepisy. Jest przy niej trochę pracy, podobnie do przygotowywania mięsnego pasztetu. Warto jednak poświęcić trochę czasu i pracy. Pieczeń ma słodko-kwaskowaty i bogaty smak. Można ją pokroić lub rozsmarować na pieczywie.
Składniki: