Akcja nr 22 (11 V - 10 VI 2017)
"Danie pachnące ziołami - wiosna 2017"
Serdecznie zapraszam do udziału w czwartej edycji
ziołowej akcji kulinarnej
Wiosną świeże zioła mają niesamowity kolor i aromat. Dzięki temu wzbogacają smak, zapach i wygląd naszych potraw. Dlatego po raz kolejny zapraszam do udziału w akcji, której głównymi bohaterami są zioła.
Zgłaszajcie przepisy na dania i napoje, w których wykorzystujecie
przynajmniej dwa zioła wieloletnie lub jednoroczne.
Akceptowane będą wszelkie przepisy, w których zastosujecie
przynajmniej 2 zioła. Dla ułatwienia podaję wykaz popularnych ziół stosowanych w kuchni:
anyż, bazylia, bez czarny, bratek, czarnuszka, cząber, czosnek, estragon, fenkuł, głóg, gorczyca biała, imbir, jałowiec, kardamon, kmin, kminek, kolendra, koper, kurkuma, lawenda, lebiodka, lipa, liść laurowy, lubczyk, macierzanka, majeranek, melisa, mięta, natka pietruszki, ogórecznik, oregano, ostropest, pokrzywa, rozmaryn, dzika róża, rukiew, rumianek, ruta, stewia, szałwia, trybuła, tymianek, ziele angielskie.
Warunki akcji (muszą być
spełnione wszystkie, by przepis został zaakceptowany w akcji):