Zrobiłam 3 wersje, aby każdy obdarowany znalazł coś dla siebie. Dla słodkożerców jest wersja wyłącznie z jabłkami i z kruszonką. Ci którzy lubią smaki słodko-kwaśne pewnie wybiorą wersję z marmoladą z pigwowców, a wysokociśnieniowcy być może sięgną po bułeczki z konfiturą z aronii.
Składniki:
Ciasto
500 g mąki pszennej typ 480
2 małe jajka
7 g drożdży suszonych
2 łyżki masła lub margaryny
czubata łyżka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
ok. 200 ml ciepłego mleka pół na pół z wodą
Dodatki
3 jabłka
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
konfitura (u mnie z aronii i jabłek)
marmolada (u mnie z pigwowców)
Kruszonka
100 g mąki
50 g masła
50 g brązowego cukru
- Roztrzepać jajka widelcem w małej miseczce.
- Wymieszać ze sobą suche składniki ciasta.
- Dodać do nich masło lub margarynę. Rozetrzeć tłuszcz w rękach z suchymi składnikami.
- Dodać roztrzepane jajka. Wymieszać.
- Dolewać stopniowo mleko z wodą i wyrabiać ciasto ręcznie do momentu, gdy zacznie odchodzić od rąk.
- Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) do wyrośnięcia.
- Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić jabłka w grubszą kostkę.
- Do jabłek dodać cynamon i odrobinę (ok.1/4 łyżeczki) mielonego zielonego kardamonu. Wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto zrolować i pokroić na kawałki.
- Każdy kawałek rozwałkować na 1-1,5 cm i wykrawać krążki (wzięłam najszerszy kubek).
- Na środku krążków układać:
b) łyżeczkę marmolady, a wokół kawałki jabłek,
c) łyżeczkę-dwie konfitury, a wokół kawałki jabłek.
Odstawić bułeczki do lekkiego wyrośnięcia na ok. kwadrans.
Niektóre bułeczki posypałam kruszonką (składniki kruszonki roztarłam w rękach i ulepiłam z nich małe kawałki/okruchy).
Piec w temp. 180 stopni ok. pół godziny.
Po wyjęciu z piekarnika posmarować brzegi bułeczek wodą.
-----------
Podobne:
Drożdżówki z serem lub dżemem |
Drożdżowe rogaliki z marmoladą |
Chałka drożdżowa |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.