Strony

piątek, 2 października 2015

Drożdżowe bułeczki z jabłkami (3 wersje)

Zrobiłam 3 wersje, aby każdy obdarowany znalazł coś dla siebie. Dla słodkożerców jest wersja wyłącznie z jabłkami i z kruszonką. Ci którzy lubią smaki słodko-kwaśne pewnie wybiorą wersję z marmoladą z pigwowców, a wysokociśnieniowcy być może sięgną po bułeczki z konfiturą z aronii.


 

Składniki:
Ciasto

 
500 g mąki pszennej typ 480
2 małe jajka
7 g drożdży suszonych
2 łyżki masła lub margaryny
czubata łyżka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
ok. 200 ml ciepłego mleka pół na pół z wodą

Dodatki
3 jabłka
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
konfitura (u mnie z aronii i jabłek)
marmolada (u mnie z pigwowców)

Kruszonka
100 g mąki
50 g masła
50 g brązowego cukru


  1. Roztrzepać jajka widelcem w małej miseczce.
  2. Wymieszać ze sobą suche składniki ciasta.
  3. Dodać do nich masło lub margarynę. Rozetrzeć tłuszcz w rękach z suchymi składnikami.
  4. Dodać roztrzepane jajka. Wymieszać.
  5. Dolewać stopniowo mleko z wodą i wyrabiać ciasto ręcznie do momentu, gdy zacznie odchodzić od rąk.
  6. Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) do wyrośnięcia.
  7. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić jabłka w grubszą kostkę.
  8. Do jabłek dodać cynamon i odrobinę (ok.1/4 łyżeczki) mielonego zielonego kardamonu. Wymieszać.
  9. Wyrośnięte ciasto zrolować i pokroić na kawałki.
  10. Każdy kawałek rozwałkować na 1-1,5 cm i wykrawać krążki (wzięłam najszerszy kubek).
  11. Na środku krążków układać:
                 a) kawałki jabłek,

                 b) łyżeczkę marmolady, a wokół kawałki jabłek,

               c) łyżeczkę-dwie konfitury, a wokół kawałki jabłek.

Odstawić bułeczki do lekkiego wyrośnięcia na ok. kwadrans.
Niektóre bułeczki posypałam kruszonką (składniki kruszonki roztarłam w rękach i ulepiłam z nich małe kawałki/okruchy).
Piec w temp. 180 stopni ok. pół godziny.
Po wyjęciu z piekarnika posmarować brzegi bułeczek wodą.


-----------
Podobne:

Drożdżówki z serem lub dżemem
Drożdżowe rogaliki z marmoladą
Chałka drożdżowa


Jabłko z cynamonem 2015Jesienne SuperfoodsJesienne słodkości!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.