Uwielbiam jeść, gotować, pracować w ogrodzie i czytać. I o tym jest blog Weekendy w domu i ogrodzie prowadzony przez "Badylarkę", bo zdaniem niektórych wkładam do garów różne badyle, które uprawiam w ogródku lub znajduję na polach. Drogi Gościu, opublikowałam tu sporo przepisów na domowe pieczywo (bo od lat wolę samodzielnie upiec chleb), przetwory, zupy, dania główne, sałatki, słodkości i przekąski. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i będziesz tu chętnie zaglądał :)
Strony
▼
niedziela, 29 sierpnia 2021
"Dotyk słońca" Karoliny Wilczyńskiej
Ponad 2 lata upłynęły od mojego spotkania z serią "Rok na Kwiatowej" Karoliny Wilczyńskiej. W styczniu 2019 r. podzieliłam się wrażeniami z lektury drugiego tomu pt. "Zamarznięte serca". Upały w połowie sierpnia sprzyjały czytaniu tomu trzeciego pt. "Dotyk słońca".
piątek, 27 sierpnia 2021
Bułeczki z suszonymi pomidorami
Wczoraj wieczorem zorientowałam się, że nie będę mieć pieczywa na śniadanie, więc pomyślałam o szybkim zagniataniu ciasta na jakieś bułki. A że został mi zapasik suszonych pomidorów z poprzedniego roku, a nowy się gromadzi, moje bułki zyskały na kolorku właśnie dzięki dodatkowi suszonych pomidorów. Za ich sprawą bułki pozostają dłużej świeże i niecodziennie smakują 😊😋
czwartek, 26 sierpnia 2021
Czarny pasztet z cukinią
Lubicie cukinię? Ja bardzo 😊 I dlatego co roku sporo jej wysiewam, a potem kombinuję, co mam z wyrośniętymi okazami, których nie nadążamy zjadać, bo przecież nie samą cukinią człowiek żyje 😉😊 Dlatego te olbrzymy raz w tygodniu idą na pasztet, czy - jak kto woli - pieczeń. Dziś zapraszam na wersję czarną.
poniedziałek, 23 sierpnia 2021
Tofu w sosie z mirabelek
W tym roku mirabelki dojrzewają u nas trochę później niż wcześniejszymi laty. Mam za to wrażenie, że są słodsze i bardziej rumiane. Niedawno B. jednym z obiadów przypomniała mi sos śliwkowy, który robiłam dawniej. A że od soboty przygotowuję dżem z mirabelek i jabłek, postanowiłam ten mój dawny sos trochę przekręcić i użyłam do niego mirabelek. Powstała słodko-kwaśna glazura, która świetnie sprawdziła się w domowym obiedzie.
Składniki (na 2 porcje):
czwartek, 19 sierpnia 2021
Keczup Shreka (z zielonych pomidorów)
Pomidory w tym roku wyjątkowo obrodziły, szczególnie zielona odmiana. To pomidory o większej kwasowości niż czerwone, żółte, pomarańczowe czy czarne. Wspaniale nadają się do wykonania sosów. Pomyślałam zatem o przygotowaniu smarowidła podobnego do keczupu. Zagęstnikiem jest tu cukinia.
wtorek, 17 sierpnia 2021
Papryka nadziewana gryką z dodatkami
Druga połowa sierpnia to istne szaleństwo paprykowo-pomidorowo-cukiniowe. Te owoce wyjątkowo w tym roku obradzają. Dlatego posiłki przygotowuję na ich bazie, delektując się ich najlepszym smakiem właśnie o tej porze roku. Dziś zapraszam na faszerowane papryki, zdrowy obiad na czasie. Już się pogubiłam, która to ich wersja na tym blogu. Takich jeszcze nie robiłam, to pewne, bo dotychczas podawałam przepisy na wersje wegańskie. Dziś wersja wegetariańska powstała podczas sprzątania lodówki. Z pewnością będę wracać do tego przepisu. Was też zachęcam 😊
poniedziałek, 16 sierpnia 2021
"Niebieska sukienka" Grażyny Jeromin-Gałuszki
"Niebieska sukienka" to drugi tom serii "Dwieście wiosen" Grażyny Jeromin - Gałuszki. Tym autorka przenosi czytelnika do lat 20-stych XX wieku, choć bohaterowie wspominają okres po powstaniu styczniowym.
"Wracajmy do domu" Lisy Scottoline
"Wracajmy do domu" autorstwa Lisy Scottoline to książka, dla której przerwałam serię "Dwieście wiosen" Grażyny Jeromin - Gałuszki. Początkowo trudno było przejść od czasów powstania styczniowego i międzywojnia do teraźniejszości. Ale po trzydziestu stronach z fascynacją weszłam w świat głównej bohaterki o imieniu Jill i jej związku z Samem.
sobota, 14 sierpnia 2021
Rożki z brzoskwinią
Ciepłe brzoskwinie lubię bardziej od świeżych. Dlatego do kawki przygotowałam ciastka z tymi soczystymi i słodkimi owocami w kształcie rożków czy - jak kto woli - becików. Dzięki dodaniu do ciasta jogurtu, ciacha świetnie smakuję, zachowują odpowiednią wilgotność i nie kruszą się.
czwartek, 12 sierpnia 2021
Sos pomidorowo-paprykowy z ziołami
Niedawny wypad do Zagłębia Paprykowego poskutkował zakupem pokaźnych ilości papryki. W tunelu pomidory też dojrzewają, jakby nadrabiały zaległości z chłodnego maja i czerwca 😍 Urlop zbliża się nieubłaganie ku końcowi, wiec czas na zaopatrzenie piwnicy. Tym razem zapraszam na przepis na sos, którego nie trzeba będzie w żaden sposób doprawiać. Ma pełnić rolę gotowca, który się tylko podgrzeje, dorzuci do niego makaron i posypie twardym serem.
"Folwark Konstancji" Grażyny Jeromin-Gałuszki
"Folwark Konstancji" to powieść historyczna otwierająca cykl "Dwieście wiosen" Grażyny Jeromin-Gałuszki, którą cenię za klimatyczne powieści osadzane w polskiej rzeczywistości. Po długiej przerwie od książek tej pisarki sięgnęłam z wielką nadzieją i ochotą po tę serię. I było warto!
poniedziałek, 9 sierpnia 2021
Ka'ak - libański chleb uliczny
W lipcowej piekarni Amber wypiekaliśmy ka'ak - tradycyjny, płaski chleb w kształcie torebki. Ka’ak można kupić na ulicach Bejrutu (Liban) u ulicznych sprzedawców, poruszających się po mieście rowerami, na których wieszają chleb, aby ułatwić sobie jego transport. Ka’ak jest również nazywany chlebem w torebce ze względu na swój kształt. Występuje on na całym Bliskim Wschodzie w innym kształcie – bajgla lub owalnego obwarzanka i zwany jest "kaak z sezamem". Wielu piekarzy na Bliskim Wschodzie nadal używa sfermentowanej ciecierzycy jako zaczynu do tego chleba, ale współczesna wersja to drożdże piekarskie. Popularna jest również odrobina sody oczyszczonej. Ciasto na ka’ak powinno wyrastać przynajmniej dwa razy. Poza tym jedni dodają do niego więcej cukru, inni wypiekają wersje bardziej słone. W Libanie popularna jest wersja bardziej słodka i często spotyka się ten chleb torebkowy polany polewą z mleka i cukru pudru. Ka’ak powinien być obficie posypany sezamem, ale przedtem należy go posmarować glazurą. Glazura najczęściej składa się z wody, mąki, oliwy i soli, którą doprowadza się do wrzenia i pozostawia do ostygnięcia. Glazurowanie ka’ak przed pieczeniem sprawia, że chleb jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Moja glazura jest najprostszą z możliwych, ale myślę, że jeszcze kiedyś upiekę te chlebki i wtedy skuszę się na tę tradycyjną 😊
Składniki (na 4 chlebki):