piątek, 23 października 2015

Wegańskie gołąbki z grzybami i kaszą

Gołąbki robię raz na jakiś czas w sporej ilości, bo dobrze się zamrażają i są idealne na czarną godzinę. Nie znoszę jednak pracy przy nich ze względu na zapach parzonej kapusty i dość długiego przygotowania. Dlatego postanowiłam wykorzystać kapusty chińskie ze swojego warzywnika. I muszę przyznać, że to była świetna decyzja, bo zapach zdecydowanie łagodniejszy i czas sparzania liści krótszy. Poza tym o wiele wygodniej się je zawija. A jaki kolor! Polecam wypróbować z tymi kapustami.




Składniki:


liście kapusty (u mnie liście komatsuny, pak choi i bok choi)
340 g obgotowanych grzybów
200 ml kaszy jaglanej
cebula
jalapeno
sól
pieprz
kilka mięsistych pomidorów
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
olej



  1. Liście kapust wkładać partiami do osolonego wrzątku na 1-2 minuty, żeby zmiękły. Jeśli będziecie używać normalnej kapusty, włóżcie główkę na kilka minut do osolonego wrzątku i po wyjęciu rozdzielać osobne liście.
  2. Odłożyć liście do ostygnięcia. 
  3. Kaszę wypłukać w kilku wodach i ugotować w 500 ml wody.
  4. Po ugotowaniu kaszę przykryć pokrywkę i odstawić na ok. kwadrans, by trochę się przestudziła.
  5. Cebulę obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.
  6. Z jalapeno usunąć gniazda nasienne.
  7. Do malaksera wrzucić kaszę, grzyby, jalapeno i cebulę. Zmiksować.
  8. Masę wyłożyć do miski. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. Z liści ewentualnie usunąć stwardniałą część unerwienia.
  10. Na cieńszym końcu liścia kłaść 2-3 łyżki farszu.
  11. Brzegi zawinąć do środka i zwinąć liść w rulon. Odłożyć na bok na złączeniu liścia.
  12. Gołąbki przełożyć do garnka.
  13. Wlać tyle wody, by górne leciutko wystawały ponad powierzchnię.
  14. Dorzucić do garnka liście laurowe i ziele angielskie oraz przepołowione pomidory.
  15. Doprowadzić do wrzenia i pogotować na małym ogniu ok. 10 minut (wszystkie składniki farszu zostały wcześniej poddane obróbce termicznej, więc długie gotowanie nie jest potrzebne).




-----------
Podobne:

Pieczarki faszerowane mięsem
Sałatka z pak choi
Zapiekane wegetariańskie gołąbki











Jesień pełna warzywGrzyby i warzywa jesienne. 2015Wegetariański obiad VNa grzyby 2015





4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.