Skoro dziś mamy Światowy Dzień Makaronu, to u mnie na stole makaron właśnie :) Wśród mieszanki chińskich kapust, które wysiałam w sierpniu, znalazły się małe mocno wybarwione kapustki toy choy. Mają łagodniejszy smak niż kapusty głowiaste białe, np. ditmarska. Poza tym po obróbce termicznej nie tracą koloru. Zestawiłam je z innym sezonowym dodatkiem - dynią odmiany Muscat de Provence o oryginalnej pomarańczowo-zielonej skórce.
Składniki(na 2 porcje):
2 garści makaronu typu penne (u mnie kolorowy)
2-3 toy choy (można zastąpić kawałkiem kapusty pekińskiej lub liśćmi szpinaku)
150 g dyni (u mnie soczysta Muscat de Provence; masa po obraniu ze skóry)
cebula
3 ząbki czosnku
100 ml gorącej wody
100 g gorgonzoli
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
natka pietruszki
olej do smażenia
Toy Choy |
- Toy choy dobrze wypłukać i odciąć złączenie poszczególnych ogonków liściowych. W ten sposób liście zostaną rozdzielone.
- Dynię obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Czosnek obrać i rozdrobnić nożem lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Rozdrobnić natkę pietruszki.
- Nastawić wodę na makaron. Gdy się zagotuje, osolić i wrzucić makaron. Ugotować go al dente, a w tym czasie przygotować sos.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię.
- Gdy cebula się zeszkli, dodać startą dynię.
- Gdy dynia zmięknie, dolać gorącą wodę.
- Na patelnię dodać rozdrobnioną gorgonzolę, koncentrat pomidorowy i pieprz ziołowy. Wymieszać.
- Dorzucić liście toy choy.
- Odcedzić makaron i wrzucić go na patelnię.
- Dodać na patelnię połowę natki pietruszki oraz czosnek.
- Całość wymieszać.
- Podawać gorące. Ewentualnie posypać startym parmezanem lub grana padano.
-----------
Podobne:
Zapiekanka z dynią i kurczakiem |
Świderki z cukinią |
Kokardki z dynią i warzywami |
Chętnie bym spróbowała tego dania :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dania z makaronami :)
Też lubię makaronowe dania. Zwykle są szybkie, a gdy doda się smaczne dodatki, na pewno danie się uda :)
UsuńPo daniu zostało tylko wspomnienie. Ale myślę, że powtórzę je wkrótce.
cale zycie myslalam ze to kapusta pak choi.....rece opadaja
OdpowiedzUsuńpak choi jest zdecydowanie większa i ma grubsze ogonki liściowe; niemniej obie odmiany to kapusty właściwe :)
Usuń