Chłodniejsze i wilgotne dni jesieni sprawiają, że nabiera się ochoty na nieco bardziej energetyczne dania z dodatkiem kasz. Uzupełnieniem są sezonowe warzywa, dynie i oczywiście grzyby, których w tym roku nieco mniej, ale zawsze trochę się w lesie znajdzie. Ponieważ cudownie obrodziły mi krzaki jalapeno, zaczęłam faszerować grubsze okazy i zjadać jak zwykłą paprykę. W mojej rodzinie nie przepadają za ostrymi potrawami, więc robię je zazwyczaj dla siebie, innym przygotowując mniej pikantne zestawienia.
Składniki (na 5 porcji):
10 lub więcej papryk (u mnie odmiany pomidorowej)
7 jalapeno (lub słodkie papryki)
100 ml szklanki kaszy jaglanej
200-250 g pieczonej dyni (masa przed pieczeniem)
6 ugotowanych grzybów (u mnie maślaki pstre)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
cebula
sól
pieprz
suszony majeranek
3 łyżki oliwy
- Kaszę jaglaną dobrze wypłukać (jakby przecierając ją między palcami) w kilku wodach.
- Ugotować kaszę w 220 ml wody.
- Odstawić kaszę pod przykryciem do lekkiego schłodzenia.
- Odciąć górę (z ogonkiem) każdej papryki (to będzie jej czapeczka) i jalapeno oraz odrobinę na drugim końcu, aby papryka się nie przewracała. Te końcówki wrzucić do malaksera.
- Usunąć łyżeczką gniazda nasienne papryk.W przypadku jalapeno lepiej to zrobić wąskim nożem.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W malakserze zmiksować kaszę jaglaną z upieczoną dynią i ugotowanymi grzybami.
- Zawartość malaksera wyłożyć do miski.
- Do masy dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać.
- Całość doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
- Faszerować papryki przygotowaną masą i ustawiać je na blasze.
- Przykryć papryki czapeczkami.
- Skropić papryki oliwą.
- Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Podawać jako przystawkę lub danie połączone z sałatką.
Podobne:
Papryka z kaszą gryczaną i kalafiorem |
Papryki faszerowane warzywami |
Papryki z pęczakiem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.