piątek, 23 października 2015

Grzybowo-warzywne faszerowane papryki 4.

Chłodniejsze i wilgotne dni jesieni sprawiają, że nabiera się ochoty na nieco bardziej energetyczne dania z dodatkiem kasz. Uzupełnieniem są sezonowe warzywa, dynie i oczywiście grzyby, których w tym roku nieco mniej, ale zawsze trochę się w lesie znajdzie. Ponieważ cudownie obrodziły mi krzaki jalapeno, zaczęłam faszerować grubsze okazy i zjadać jak zwykłą paprykę. W mojej rodzinie nie przepadają za ostrymi potrawami, więc robię je zazwyczaj dla siebie, innym przygotowując mniej pikantne zestawienia.




Składniki (na 5 porcji):


10 lub więcej papryk (u mnie odmiany pomidorowej)
7 jalapeno (lub słodkie papryki)
100 ml szklanki kaszy jaglanej
200-250 g pieczonej dyni (masa przed pieczeniem)
6 ugotowanych grzybów (u mnie maślaki pstre)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
cebula
sól
pieprz
suszony majeranek
3 łyżki oliwy


  1. Kaszę jaglaną dobrze wypłukać (jakby przecierając ją między palcami) w kilku wodach.
  2. Ugotować kaszę w 220 ml wody.
  3. Odstawić kaszę pod przykryciem do lekkiego schłodzenia.
  4. Odciąć górę (z ogonkiem) każdej papryki (to będzie jej czapeczka) i jalapeno oraz odrobinę na drugim końcu, aby papryka się nie przewracała. Te końcówki wrzucić do malaksera.
  5. Usunąć łyżeczką gniazda nasienne papryk.W przypadku jalapeno lepiej to zrobić wąskim nożem.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. W malakserze zmiksować kaszę jaglaną z upieczoną dynią i ugotowanymi grzybami. 
  8. Zawartość malaksera wyłożyć do miski.
  9. Do masy dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać.
  10. Całość doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
  11. Faszerować papryki przygotowaną masą i ustawiać je na blasze.
  12.  Przykryć papryki czapeczkami.
  13. Skropić papryki oliwą.
  14. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Podawać jako przystawkę lub danie połączone z sałatką.



-----------
Podobne:


Papryka z kaszą gryczaną i kalafiorem
Papryki faszerowane warzywami
Papryki z pęczakiem












Jesień pełna warzywWegetariański obiad VSposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015


Grzyby i warzywa jesienne. 2015Na grzyby 2015






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.