Strony

Akcje

Z braku czasu na razie porzucam organizowanie akcji kulinarnych

--------------------------
Akcja nr 41 (1 II - 2 III 2020)


Zimą nie mamy dostępu do tych roślin, ale możemy wykorzystać ich nasiona. Dlatego zapraszam do dzielenia się przepisami na bazie nasion bobu, grochu, soi, ciecierzycy, kozieradki (całe nasiona, a nie zmielone na proszek), łubinu, różnych rodzajów fasoli i soczewicy.

Podkreślam, że akcja dotyczy nasion roślin strączkowych. Mają one pełnić główną, a przynajmniej znaczącą rolę. Nie wykluczam wykorzystania tych nasion z puszki czy w formie zamrożonej (np. groszek zielony).
Akceptowane będą przepisy na dowolne dania.




--------------------------
Akcja nr 40 (15 X - 15 XI 2019)



Akcja zakończona - podsumowanie


Letnia susza w tym roku martwiła wielu grzybiarzy. Na szczęście jesień obfituje w grzyby i w lasach widać wielu ich poszukiwaczy. Borowiki, maślaki, podgrzybki, kurki, koźlarze, gąski, rydze, sarniaki etc. - wybór mamy ogromny.
Zapraszam zatem do podzielenia się przepisami na wykorzystanie świeżych (nie suszonych i mrożonych) grzybów leśnych.







--------------------------
Akcja nr 39 (wrzesień 2019)


Akcja zakończona - podsumowanie

Wakacje, które prawie się kończą, to dla większości z nas czas urlopu i podróży.
Dlatego po raz czwarty zapraszam do dzielenia się przepisami na dania, które podpatrzyliśmy w podróży, jedliśmy w restauracjach czy w przydrożnych bistrach. Nie muszą to być dokładnie te same dania, bo często kucharze strzegą swoich przepisów i niechętnie się nimi dzielą. Wystarczy, że któreś z dań w podróży zainspiruje Was na tyle, by je powtórzyć i przygotować podobne w zaciszu swojej kuchni.



--------------------------
Akcja nr 38 (15 VII - 15 VIII 2019)



Akcja zakończona - podsumowanie

Każdego roku 8 sierpnia obchodzimy Dzień Pszczoły. Z tej okazji w tym roku szóstą edycję mojej akcji kulinarnej "W krainie miodem płynącej..." organizuję w okolicach tego pszczelarskiego święta. 

Pszczoły uwijają się, korzystając z dobrych warunków, więc możemy cieszyć się smakiem tegorocznych miodów. Świeży miód jest teraz najzdrowszy i najbardziej odżywczy. Może dzięki wspólnie zebranym przepisom zachęcimy do kupna i eksperymentowania z miodami tych, którzy do tej pory zjadają go wyłącznie na kanapkach lub wypijają z wodą?



--------------------------
Akcja nr 37 (1 VII - 31 VIII 2019)



Akcja zakończona


Latem większość warzyw i owoców ma najwięcej smaku i aromatu. A te możemy zachować na zimę. Obecny rok sprzyja wegetacji roślin. Gałęzie drzew uginają się pod ciężarem owoców, krzewy są obsypane różnokolorowymi kulkami, w warzywniku i zielniku wszystko rośnie jak na drożdżach. Aż szkoda, by z tego dobrodziejstwa nie skorzystać.







--------------------------
Akcja nr 36 (1 - 30 VI 2019)


Akcja zakończona - podsumowanie

Wiosną świeże zioła mają niesamowity kolor i aromat. Dzięki temu wzbogacają smak, zapach i wygląd naszych potraw oraz sprawiają, że są one dla nas zdrowsze. Dlatego po raz kolejny zapraszam do udziału w akcji, której głównymi bohaterami są zioła.

Zgłaszajcie przepisy na dania i napoje, w których wykorzystujecie zioła wieloletnie lub jednoroczne.

Akceptowane będą wszelkie przepisy, w których zastosujecie zioła oraz uzasadnicie ich wykorzystanie, pisząc o ich właściwościach. 






--------------------------
Akcja nr 35 (30 I - 2 III 2019)




Akcja zakończona - podsumowanie

Mróz chwycił ostatnio za nosy i uszy. Dodatkowo Polskę pokrywa czapa śnieżna. Aż się chce sięgnąć po jakiś pożywny i rozgrzewający posiłek 😋 A może bazą takiego posiłku mogłyby być rośliny strączkowe? W moim ogródku rośnie ich latem sporo, bo oprócz tego, że mogę ich nasiona potem wykorzystać w kuchni, to są doskonałym nawozem pod inne rośliny i poprawiają jakość gleby.

Zimą nie mamy dostępu do tych roślin, ale możemy wykorzystać ich nasiona. Dlatego zapraszam do dzielenia się przepisami na bazie nasion bobu, grochu, soi, ciecierzycy, łubinu, różnych rodzajów fasoli i soczewicy.



--------------------------
Akcja nr 34 (16 - 28 XII 2018)




Akcja zakończona - podsumowanie


Co roku czynimy starania, by wigilijny stół prezentował się okazale, a podane potrawy pięknie wyglądały i wszystkim smakowały.
Dlatego po raz czwarty zapraszam Was do stworzenia bazy przepisów, z których moglibyśmy wszyscy skorzystać, przygotowując wytrawne potrawy wigilijne.






--------------------------
Akcja nr 33 (3 -30 IX 2018)



"Danie inspirowane podróżą. Edycja 4."

Akcja zakończona - podsumowanie

Po raz czwarty zapraszam do dzielenia się przepisami na dania, które podpatrzyliśmy w podróży, jedliśmy w restauracjach czy w przydrożnych bistrach. Nie muszą to być dokładnie te same dania, bo często kucharze strzegą swoich przepisów i niechętnie się nimi dzielą. Wystarczy, że któreś z dań w podróży zainspiruje Was, by je powtórzyć i przygotować podobne w zaciszu swojej kuchni.Podkreślam, że ta akcja nie ma na celu prezentowania tylko potraw charakterystycznych dla kuchni poszczególnych krajów czy regionów.  A podróż nie oznacza tylko wyjazdu za granicę. W swoim kraju też możemy zostać zaskoczeni daniem, które będziemy chcieli odtworzyć w swoim domu. Tutaj tworzymy przepisy inspirowane tymi, których próbowaliśmy w podróży. Dlatego we wpisie proszę o umieszczenie zdjęcia z odwiedzonego regionu, by pokazać, że danie jest powiązane z podróżą do konkretnego miejsca (geograficznego, a nie lokalu).

--------------------------
Akcja nr 32 (6 VII - 31 VIII 2018)




Akcja zakończona - podsumowanie



Latem większość warzyw i owoców ma najwięcej smaku i aromatu. A te możemy zachować na zimę. Obecny rok sprzyja wegetacji roślin. Gałęzie drzew uginają się pod ciężarem owoców, krzewy są obsypane różnokolorowymi kulkami, w warzywniku i zielniku wszystko rośnie jak na drożdżach. Aż szkoda, by z tego dobrodziejstwa nie skorzystać.








--------------------------
Akcja nr 31 (15 VI - 15 VII 2018)


Akcja zakończona - podsumowanie


Wiosna tego roku rozpieszcza nas tak, jakby chciała nadrobić poprzedni rok. Pszczoły uwijają się, korzystając z dobrych warunków, więc możemy cieszyć się smakiem tegorocznych miodów.Świeży miód jest teraz najzdrowszy i najbardziej odżywczy. U niektórych z Was może jeszcze znajdą się zasoby z poprzedniego sezonu, inni konsumują miód tegoroczny. I jednych, i drugich zapraszam do udziału w kolejnej edycji mojej akcji kulinarnej "W krainie miodem płynącej...". Może dzięki wspólnie zebranym przepisom zachęcimy do kupna i eksperymentowania z miodami tych, którzy do tej pory zjadają go wyłącznie na kanapkach lub wypijają z wodą?



--------------------------
Akcja nr 30 (12 V - 10 VI 2018)


Akcja zakończona - podsumowanie

Wiosną świeże zioła mają niesamowity kolor i aromat. Dzięki temu wzbogacają smak, zapach i wygląd naszych potraw oraz sprawiają, że są one dla nas zdrowsze. Dlatego po raz kolejny zapraszam do udziału w akcji, której głównymi bohaterami są zioła.Zgłaszajcie przepisy na dania i napoje, w których wykorzystujecie zioła wieloletnie lub jednoroczne.
Akceptowane będą wszelkie przepisy, w których zastosujecie zioła i uzasadnicie ich wykorzystanie, pisząc o ich właściwościach
Dla ułatwienia podaję wykaz popularnych ziół stosowanych w kuchni: anyż, bazylia, bez czarny, bratek, czarnuszka, cząber, czosnek niedźwiedzi, estragon, fenkuł, fiołek trójbarwny, głóg, gorczyca biała, imbir, jałowiec, kardamon, kmin, kminek, kocanka włoska, kolendra, koper, kurkuma, lawenda, lebiodka, lipa, liść laurowy, lubczyk, macierzanka, majeranek, melisa, mięta, miodunka, ogórecznik, oregano, ostropest, pokrzywa, rozmaryn, dzika róża, rukiew, rumianek, ruta, stewia, szałwia, trybuła, tymianek, ziele angielskie.

--------------------------
Akcja nr 29 (19 I - 18 II 2018)





Akcja zakończona - podsumowanie

Mróz chwycił ostatnio za nosy i uszy. Aż się chce sięgnąć po jakiś pożywny i rozgrzewający posiłek 😋 A może bazą takiego posiłku mogłyby być rośliny strączkowe? W moim ogródku rośnie ich latem sporo, bo oprócz tego, że mogę ich nasiona potem wykorzystać, to są doskonałym nawozem pod inne rośliny i poprawiają jakość gleby.

Zimą nie mamy dostępu do tych roślin, ale możemy wykorzystać ich nasiona. Dlatego zapraszam do dzielenia się przepisami na bazie bobu, grochu, soi, ciecierzycy, łubinu, różnych rodzajów fasoli i soczewicy.



--------------------------
Akcja nr 28 (16 - 27 XII 2017)

"Wytrawne potrawy wigilijne 3."


Akcja zakończona - podsumowanie

Co roku czynimy starania, by wigilijny stół prezentował się okazale, a podane potrawy pięknie wyglądały i wszystkim smakowały. Niektórym z nas skończyły się pomysły, inni nie chcą popaść w rutynę i szukają czegoś nowego lub odświeżonej wersji klasycznego dania. 
Dlatego kolejny raz zapraszam Was do stworzenia bazy przepisów, z których moglibyśmy wszyscy skorzystać, przygotowując wytrawne potrawy wigilijne.






--------------------------
Akcja nr 27 (10 XI - 10 XII 2017)


Akcja zakończona - podsumowanie 

Jesień na półmetku. W warzywnikach trwają zbiory ostatnich warzyw i robimy ich zapas na zimę. Z lasów wciąż można wynosić kosze grzybów. Czas na ich wykorzystanie! W tym roku z lekkim opóźnieniem zapraszam po raz kolejny do udziału w jesiennej akcji, w której w rolach głównych wystąpią polskie grzyby leśne oraz warzywa jesienne. 
Ślijcie przepisy z wykorzystaniem polskich grzybów leśnych oraz różnych kapust, kalafiorów, brokułów, jarmużu, radiccio, cykorii, rzodkwi, rzodkiewek, kalarepek, rzep, topinamburu, cebul, szalotek, warzyw korzeniowych, wszelkiego rodzaju sałat itp. Podkreślam, że akcja dotyczy warzyw jesiennych, a nie owoców (w sensie botanicznym), czyli podstawą dań nie mogą być dynie, papryki, bakłażany itp. Warzywa jesienne lub grzyby mają pełnić główną, a przynajmniej znaczącą rolę. Nie wykluczam dodatku owoców, ale mają być dodatkiem, a nie podstawą dania. Akceptowane będą przepisy na dowolne dania i napoje.


--------------------------
Akcja nr 26 (5 - 31 X 2017)


Akcja zakończona - podsumowanie


Zazwyczaj o tej porze roku proponuję Wam udział w akcji "Grzyby i warzywa jesienne". W tym roku jednak grzybów jest tak dużo w lasach, że postanowiłam najpierw zorganizować akcję z nimi w roli głównej.
Wielu Polakom jesień kojarzy się z wypadami do lasu na grzyby. Borowiki, maślaki, podgrzybki, kurki, koźlarze, gąski, rydze, sarniaki etc. - wybór mamy ogromny.
Zapraszam zatem do podzielenia się przepisami na wykorzystanie świeżych (nie suszonych i mrożonych) grzybów leśnych.

Akceptowane będą przepisy na dowolne dania.




--------------------------
Akcja nr 25 (2 - 30 IX 2017)


Akcja zakończona - podsumowanie

Wakacje, które zbliżają się ku końcowi, to dla większości z nas czas urlopu i podróży.
Dlatego po raz kolejny zapraszam do dzielenia się przepisami na dania, które podpatrzyliśmy w podróży, jedliśmy w restauracjach czy w przydrożnych bistrach. Nie muszą to być dokładnie te same dania, bo często kucharze strzegą swoich przepisów i niechętnie się nimi dzielą. Wystarczy, że któreś z dań w podróży zainspiruje Was, by je powtórzyć i przygotować podobne w zaciszu swojej kuchni. Podkreślam, że ta akcja nie ma na celu prezentowania tylko potraw charakterystycznych dla kuchni poszczególnych krajów czy regionów. Tutaj tworzymy przepisy inspirowane tymi, których próbowaliśmy w podróży. Dlatego we wpisie proszę o umieszczenie zdjęcia z odwiedzonego regionu, by pokazać, że danie jest powiązane z podróżą do konkretnego miejsca (geograficznego, a nie lokalu).

--------------------------
Akcja nr 24 (29 VI - 29 VII 2017)


 Akcja zakończona - podsumowanie

Wiosna tego roku nas nie rozpieszczała, a dla wielu rodzin pszczelich okazała się ostatnią. Opóźniony okres wegetacyjny roślin spowodował, że pszczoły niewiele miały wtedy do roboty, a nawet trzeba je było dokarmiać, co zwykle robi się jesienią. Na szczęście przyroda jakoś się unormowała, pszczoły zaczęły pracować na pożytek sobie i człowiekowi i możemy cieszyć się smakiem tegorocznych miodów.
Świeży miód jest teraz najzdrowszy i najbardziej odżywczy. U niektórych z Was może jeszcze znajdą się zasoby z poprzedniego sezonu, inni konsumują miód tegoroczny. I jednych, i drugich zapraszam do udziału w kolejnej edycji mojej akcji kulinarnej "W krainie miodem płynącej...". A może dzięki wspólnie zebranym przepisom zachęcimy do kupna i eksperymentowania z miodem tych, którzy do tej pory zjadali go na kanapkach lub wypijali z wodą?

--------------------------
Akcja nr 23 (3 VII - 31 VIII 2017)




 akcja zakończona - podsumowanie

Latem większość warzyw i owoców ma najwięcej smaku i aromatu, które chcemy zachować na zimę.
Dlatego zapraszam Was do udziału w kolejnej edycji kulinarnej akcji przetworowej, w której - mam nadzieję - zbierzemy przepisy na przeróżne przetwory z warzyw, owoców i grzybów.


--------------------------
Akcja nr 22 (11 V - 10 VI 2017)

"Danie pachnące ziołami - wiosna 2017"



akcja zakończona - podsumowanie


Wiosną świeże zioła mają niesamowity kolor i aromat. Dzięki temu wzbogacają smak, zapach i wygląd naszych potraw. Dlatego po raz kolejny zapraszam do udziału w akcji, której głównymi bohaterami są zioła.

Zgłaszajcie przepisy na dania i napoje, w których wykorzystujecie przynajmniej dwa zioła wieloletnie lub jednoroczne.

Akceptowane będą wszelkie przepisy, w których zastosujecie przynajmniej 2 zioła. Dla ułatwienia podaję wykaz popularnych ziół stosowanych w kuchni:
anyż, bazylia, bez czarny, bratek, czarnuszka, cząber, czosnek, estragon, fenkuł, głóg, gorczyca biała, imbir, jałowiec, kardamon, kmin, kminek, kolendra, koper, kurkuma, lawenda, lebiodka, lipa, liść laurowy, lubczyk, macierzanka, majeranek, melisa, mięta, natka pietruszki, ogórecznik, oregano, ostropest, pokrzywa, rozmaryn, dzika róża, rukiew, rumianek, ruta, stewia, szałwia, trybuła, tymianek, ziele angielskie.

--------------------------
Akcja nr 21 (10 II - 10 III 2017)






Za oknem znów świat przyprószony śniegiem. Aż się chce sięgnąć po jakiś pożywny i rozgrzewający posiłek 😋 A może bazą takiego posiłku mogłyby być rośliny strączkowe? W moim ogródku rośnie ich latem sporo, bo oprócz tego, że mogę ich nasiona potem wykorzystać, to są doskonałym nawozem pod inne rośliny i poprawiają jakość gleby.

Zimą nie mamy dostępu do tych roślin, ale możemy wykorzystać ich nasiona. Dlatego zapraszam do dzielenia się przepisami na bazie grochu, soi, ciecierzycy, łubinu, różnych rodzajów fasoli i soczewicy.




--------------------------
Akcja nr 20 (19 - 27 grudnia 2016)

"Wytrawne potrawy wigilijne" 


AKCJA ZAKOŃCZONA - podsumowanie

Co roku czynimy starania, by wigilijny stół prezentował się okazale, a podane potrawy pięknie wyglądały i wszystkim smakowały.


Dlatego po raz drugi zapraszam Was do stworzenia bazy przepisów, z których moglibyśmy wszyscy skorzystać, przygotowując wytrawne potrawy wigilijne.



--------------------------
Akcja nr 19 (5 - 30 listopada 2016)

"Danie pachnące ziołami - jesień 2016"


AKCJA ZAKOŃCZONA - podsumowanie


Jesień sprzyja dodawaniu ziół do dań, które dzięki nim stają się bardziej aromatyczne i zdrowsze. Dlatego po raz trzeci zapraszam do udziału w akcji, której głównymi bohaterami są zioła.

Zgłaszajcie przepisy na dania i napoje, w których wykorzystujecie przynajmniej dwa zioła wieloletnie i jednoroczne:
anyż, bazylia, bez czarny, czarnuszka, cząber, czosnek, estragon, fenkuł, głóg, gorczyca biała, imbir, jałowiec, kardamon, kmin, kminek, kolendra, koper, kurkuma, lawenda, lebiodka, lipa, liść laurowy, lubczyk, macierzanka, majeranek, melisa, mięta, natka pietruszki, ogórecznik, oregano, ostropest, pokrzywa, rozmaryn, dzika róża, rukiew, rumianek, ruta, stewia, szałwia, trybuła, tymianek, ziele angielskie.



--------------------------
 Akcja nr 18  (13 X - 19 XI 2016)


 


Jesień zagościła w kalendarzu na dobre. W warzywnikach kończą się warzywa letnie, a zastępują je warzywa jesienne. Z lasów wynosimy kosze grzybów. Czas na ich wykorzystanie!

Po raz drugi zapraszam Was do udziału w jesiennej akcji, w której w rolach głównych wystąpią polskie grzyby leśne oraz warzywa jesienne (polskie grzyby leśne oraz różne kapusty, kalafiory, brokuły, jarmuż, radiccio, cykorie, rzodkwie, rzodkiewki, kalarepki, rzepy, topinambur, cebule, szalotki, warzywa korzeniowe, wszelkiego rodzaju sałaty itp.).





--------------------------
Akcja nr 17 (1 - 30 IX 2016)


Wakacje, które zbliżają się ku końcowi, to dla większości z nas czas urlopu i podróży.
Dlatego po raz drugi zapraszam do dzielenia się przepisami na dania, które podpatrzyliśmy w podróży, jedliśmy w restauracjach czy w przydrożnych bistrach. Nie muszą to być dokładnie te same dania, bo często kucharze strzegą swoich przepisów i niechętnie się nimi dzielą. Wystarczy, że któreś z dań w podróży zainspiruje Was, by je powtórzyć i przygotować podobne w zaciszu swojej kuchni.

--------------------------
Akcja nr 16 (18 VII - 4 IX 2016)




Latem większość warzyw i owoców ma najwięcej smaku i aromatu, które chcemy zachować na zimę. Dlatego zapraszam Was do udziału w drugiej edycji kulinarnej akcji przetworowej, w której - mam nadzieję - zbierzemy przepisy na przeróżne przetwory z warzyw, owoców i grzybów.







--------------------------
Akcja nr 15 (16 VI - 10 VII 2016)



Pogoda tej wiosny sprzyja pracy pszczół i produkowania przez nie miodu. Stary miód powoli traci na wartości. Trzeba go wykorzystać i przygotować miejsce na nowe słoiki. Świeży miód jest teraz najzdrowszy i najbardziej odżywczy. U niektórych z Was może jeszcze znajdą się zasoby z poprzedniego sezonu, inni konsumują miód tegoroczny. I jednych, i drugich zapraszam do udziału w kolejnej edycji mojej akcji kulinarnej "W krainie miodem płynącej...". A może dzięki wspólnie zebranym przepisom zachęcimy do kupna i eksperymentowania z miodem tych, którzy do tej pory zjadali go na kanapkach lub wypijali z wodą?



--------------------------
Akcja nr 14 (28 IV- 8 V 2016)



Na początku maja obchodzimy w Polsce dwa święta państwowe i Dzień Flagi. Na ulicach pojawi się sporo naszych barw narodowych. Dlaczego nie zastosować tego samego w kuchni?

Dlatego zapraszam Was do wzięcia udziału w akcji, której celem jest zaprezentowanie dań biało-czerwonych. Pokażcie, że zawartość talerza w tylko tych dwóch kolorach nie musi być nudna.





--------------------------
Akcja nr 13 (7 I - 7 II 2016)



Mróz chwycił za nosy i uszy, więc czas na przygotowanie dań i napojów rozgrzewających i bogatych w różnorodne składniki odżywcze tak potrzebne w zimowym okresie.

Akcja dotyczy typowo polskich składników, jakimi są miód naturalny i miód pitny :)







--------------------------
Akcja nr 11 (28 XII 2015 - 3 I 2016)



Ślijcie przepisy na wytrawne przekąski przygotowywane z myślą o nocy sylwestrowej. Warzywne, serowe, rybne, mięsne - wybór jest duży. Byle nie słodkie. Ważne jest to, by można je było zjeść bez sztućców i szybko w przerwie między jednym tańcem a kolejnym :)








--------------------------
Akcja nr 12 ((16 - 27 XII 2015)




Co roku czynimy starania, by wigilijny stół prezentował się okazale, a podane potrawy smakowały wszystkim.


Dlatego zapraszam Was do stworzenia bazy przepisów, z których moglibyśmy wszyscy skorzystać, przygotowując wytrawne potrawy wigilijne (słodkich dań dotyczy inna akcja kulinarna).




--------------------------
Akcja nr 10 (16 X - 21 XI 2015)

 

"GRZYBY I WARZYWA JESIENNE. 2015"



Jesień zagościła w kalendarzu na dobre. W warzywnikach kończą się warzywa letnie, a zastępują je warzywa jesienne. Z lasów wynosimy kosze grzybów. Czas na ich wykorzystanie!


--------------------------
Akcja nr 9 (15 X - 16 XI 2015)





Wielu Polakom jesień kojarzy się z wypadami do lasu na grzyby. Borowiki, maślaki, podgrzybki, kurki, koźlarze, gąski, rydze, sarniaki etc. - wybór mamy ogromny.







--------------------------
Akcja nr 8 (19 IX - 12 X 2015)


"CZAS NA ŚLIWKI. 2015"



Trudno wyobrazić sobie jesień w Polsce bez śliwek. Dlatego serdecznie zapraszam do udziału w akcji, w której te owoce występują w roli głównej. Mile widziane będą przepisy na dania wytrawne, a nie tylko słodkie.







------------------------------
Akcja nr 7 (26 VIII - 27 IX 2015)

 

"RÓBMY PRZETWORY! 2015"




Latem i wczesną jesienią większość warzyw i owoców ma najwięcej smaku i aromatu, które chcemy zachować na zimę. Dlatego zapraszam Was do udziału w kolejnej akcji kulinarnej, w której - mam nadzieję - zbierzemy przepisy na przeróżne przetwory z warzyw i owoców.






------------------------------
Akcja nr 6 (28 lipca - 28 sierpnia 2015)

"Danie inspirowane podróżą" 


Wakacje to dla większości z nas czas urlopu i podróży.
Zapraszam zatem do dzielenia się przepisami na dania, które podpatrzyliśmy w podróży, jedliśmy w restauracjach czy w przydrożnych bistrach. Nie muszą to być dokładnie te same dania, bo często kucharze strzegą swoich przepisów i niechętnie się nimi dzielą. Wystarczy, że któreś z dań w podróży zainspiruje Was, by je powtórzyć i przygotować podobne w zaciszu swojej kuchni.



------------------------------
Akcja nr 5 (25 lipca - 25 sierpnia 2015)


"Danie pachnące ziołami - lato 2015"



Lato to doskonały czas na pozyskiwanie ziół dziko rosnących, jak również z upraw doniczkowych lub we własnych ogródkach.








------------------------------
Akcja nr 4 (16 maja - 16 czerwca 2015)

 

"Danie pachnące ziołami. Wiosna 2015"


Wiosna w pełni. To idealny czas na wykorzystanie ziół wieloletnich, które właśnie o tej porze roku mają najbardziej intensywną barwę.












---------------------------------
Akcja nr 3 (19 kwietnia - 19 maja 2015)
 
Marchew wykorzystujemy w kuchni niemal codziennie. Zawiera dużo cennych minerałów (wapń,fosfor, potas, sód, żelazo, siarka, cynk) i witamin (A, E, C, H, K, PP, witaminy z grupy B).
Poza tym marchew obniża ciśnienie krwi, reguluje trawienie, ma działanie rozkurczowe. Wpływa  pozytywnie na naszą odporność. Dzięki niej skóra staje się bardziej elastyczna. Uchodzi też za warzywo przeciwcukrzycowe i przeciwpasożytnicze.


  ------------------------------------------
Akcja nr 2 (9 kwietnia - 10 maja 2015 r.)


Przez jednych uważany niegdyś za świętą roślinę, przez innych - za diabelskie ziele. Ponoć płonął na stosach jak ofiary inkwizycji. Uprawiany jest od tysięcy lat. Coraz częściej określa się go mianem "zboża XXI", choć zbożem nie jest. AMARANTUS




-------------------------
Akcja nr 1 (19 marca - 4 kwietnia 2015 r.)




Akcja zakończona - podsumowanie

Od wieków Polska słynie ze swoich miodów, o czym - mam wrażenie - coraz bardziej zapominamy. Mamy miody odmianowe i wielokwiatowe. Od jasnych (rzepakowy, akacjowy) po niemal czarne (ze spadzią z dębu).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.