czwartek, 12 listopada 2015

Superszybka sałatka z ciecierzycy

Nie masz czasu? Zaspałaś/eś do pracy, a drugie śniadanie musisz przygotować w domu, bo z pracy się nie wyrwiesz na małe co nieco? A może wracasz z pracy i masz ochotę zjeść coś niekoniecznie ciepłego, ale na szybko, wręcz na już? Jeśli na któreś z tych pytań, udzieliłaś/eś odpowiedzi twierdzącej, to ta sałatka jest dla Ciebie! :)



Przepraszam za ten reklamowy język - jakoś tak mnie naszło ;) Chodzi o to, że sałatkę można zrobić z niemal każdych składników. A są takie, które zrobi się w 5 minut, jeśli trzyma się w szafce produkty "na czarną godzinę".


Składniki:



puszka ciecierzycy
fenkuł
biała rzodkiew (połowa korzenia)
puszka makreli w sosie pomidorowym
ewentualnie: chili
sól
świeżo mielony pieprz

  1. Ciecierzycę odcedzić. Wodę można zostawić i wykorzystać do zrobienia wegańskich bez.
  2. Rybę rozdrobić i razem z sosem dodać do ciecierzycy.
  3. Z fenkułu usunąć głąb i pokroić w talarki.
  4. Rzodkiew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę.
  5. Chili rozdrobić według uznania.
  6. Wszystkie składniki wrzucić do jednego naczynia. Całość wymieszać.
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

------
Podobne:

Czosnkowa sałatka makaronowa z szynką
Hummus z czosnkiem niedźwiedzim
Żółta sałatka
 

Jesień pełna warzywSałatki na jesienne wieczory



2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.