czwartek, 30 sierpnia 2018

Zielona fasolka w sosie z żółtych pomidorów i papryki. "Twarz Grety di Biase"

Stali goście tego bloga wiedzą, że jestem pomidorową maniaczką i uprawiam co roku ok. 20 odmian tych przepysznych owoców. Wśród nich są pomidory żółte. Mam starą odmianę o dużych owocach (zwykle przekraczających masę 0,5 kg), z których bardzo łatwo zdejmuje się skórkę. Poza tym uwielbiam papryki i tych też mam kilka różnych odmian. Zimą kupiłam nasiona, z których miały wyrosnąć czerwone i mięsiste papryki czerwone. Okazuje się, że wyrosły papryki białe o cienkiej skórce. Do pieczenia się nie nadają, ale ze względu na zdecydowany smak, są świetne do sosów. Postanowiłam zatem wykorzystać jedne i drugie, by przygotować z nich aromatyczny sos do zielonej fasolki z myślą o zimowych zapasach.




Składniki (na 6 słoików o pojemności 370 ml):

1 kg zielonej fasolki
2 kg żółtych, mięsistych pomidorów
mała cebula
4 białe papryki
papryka pomarańczowa
2 gałązki selera
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2 papryczki chili
gałązki cząbru (jedna na słoik)
2 łyżki oleju

  1. Z pomidorów pozbyć się skórki. Pokroić je jakkolwiek.
  2. Cebulę pokroić w kostkę.
  3. Z papryk usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
  4. W garnku o grubym dnie zeszklić cebulę i paprykę.
  5. Do garnka dodać pomidory. Całość doprowadzić do wrzenia pod przykryciem, a potem zdjąć pokrywkę, zmniejszyć moc palnika i gotować, aż pomidory się rozpadną.
  6. Wyłączyć palnik, dodać do pulpy natkę selera, zamknąć pokrywką i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  7. Wyjąć seler, a pulpę zmiksować np. ręcznym blenderem. Sos doprawić solą i cukrem.
  8. Do sosu dodać rozdrobnioną papryczkę chili.
  9. Fasolkę obrać i pokroić na kawałki 2-3 cm.
  10. Zagotować wodę do  obgotowania fasolki. Posolić.
  11. Na osolony wrzątek wrzucić pokrojoną fasolkę, zagotować, a potem gotować krótko (1-2 minuty). Odcedzić i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  12. W słoikach umieścić po gałązce cząbru, dodać fasolkę (powinna być luźno włożona, bez ubijania i upychania, by sos mógł spływać na dno i wypełnić przestrzenie między fasolkami).
  13. Fasolkę zalać sosem z kawałkami chili. 
  14. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 7-10 minut od zagotowania się wody ze słoikami.

Resztę sosu przelałam do słoików, dodając na każdy słoik łyżkę octu 10% i pasteryzowałam tak, jak słoiki z fasolką.


Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej.


https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2018/07/robmy-przetwory-5-zaproszenie-do-udziau.html
Zapraszam :)


"Twarz Grety di Biase" Magdaleny Knedler to książka, przy której czytelnikiem targają różnorakie emocje.

Adam jest wrocławianinem przed czterdziestką i właściciel małej galerii, w której poza obrazami sprzedaje mydło i powidło. To z nim najpierw kontaktuje się agent Grety di Biase, tajemniczej malarki z Włoch. Adam jest pod wielkim wrażeniem talentu Grety, o czym informuje ją za pomocą poczty elektronicznej. W odpowiedzi otrzymuje długi list, w którym Greta przedstawia swoją wrażliwość i dogłębne interpretacje różnych dzieł sztuki.
I tak oboje dają się wkręcić w wir wymiany niekończących się listów. Jedyny przyjaciel Adama, Zygmunt, uważa, że wpadł on w obsesję na punkcie artystki - korespondencja bardzo go angażuje, a na dodatek nie chce sprzedać dwóch ostatnich, intrygujących dzieł Grety. W pewnym momencie Adam postanawia jechać do Włoch i odnaleźć ukrywającą się Gretę.

Dla mnie niesamowite było stopniowanie emocji w kolejnych listach wymienianych między Adamem i Gretą. Czuło się, że między nimi coś najpierw powoli się rodzi, z czasem dojrzewa, by na koniec wybuchnąć. Ta korespondencja jest w książce na tyle intymna, że ma się wrażenie, iż podgląda się czyjeś życie i narusza ich prywatność. A z drugiej strony do kolejnych stron wiodła czytelnika ciekawość, co będzie dalej.
Ale nie od początku było tak łatwo. Owszem, pierwszy list Grety porwał mnie od pierwszych słów. Z czasem jednak miałam wrażenie, że każde z nich pisze o wszystkim i o niczym, że te listy są takie przegadane. I to mnie trochę znudziło. Zadawali sobie konkretne pytania, by lepiej się poznać, a odpowiadali ogólnikami albo krążyli obok tematu. Gdy w pewnym momencie pojawiła się informacja, że historyk sztuki (!) nazywa jeden z obrazów Leonarda da Vinci "Dama z łasiczką" (!), moje emocje sięgnęły zenitu, bo jak tak można?! Ten obraz ma tytuł "Dama z gronostajem"! Każdy Polak powinien znać tę właściwą nazwę, bo jest bodaj najcenniejszym obrazem znajdującym się w polskich zbiorach.
Autorka jednak świetnie zbudowała napięcie i z czasem darowałam jej tę łasiczkę 😉 Mało tego - uwierzyłam w to, że Adam, dziwak, samotnik, człowiek od lat żyjący w schematach, borykający się z nerwicą i stanami lękowymi, jest w stanie porzucić swoje nudne i poukładane życie, by wsiąść w samolot i polecieć do Włoch. To człowiek, który ma ogromne obawy przed jakimikolwiek zmianami (nawet związanymi z codziennym żywieniem się) i jakimkolwiek ryzykiem, a jednak zaryzykował, bo "żeby wejść wysoko, trzeba najpierw wyjść z domu", jak pada na kartach tej książki.
Koniec tej książki jest piękny. Napisałabym coś więcej o nim, ale nie chcę nikomu psuć tej lektury. Zatrzymam zatem dla siebie.

Jestem oczarowana też opisami obrazów, o których napisała p. Knedler. Miałam wrażenie, że staję obok Adama, Grety czy Zygmunta i naprawdę je widzę. Czuje się, że autorka kocha malarstwo. Tylko skąd ta łasiczka tam się przypałętała? 😉

Niedawno skrytykowałam książkę pt. "Napisz do mnie" Lidii Liszewskiej i Roberta Kornackiego. Dziś, po przeczytaniu "Twarzy Grety di Biase", tamtej książce przyznałabym jeszcze mniej gwiazdek. Drodzy Państwo, proszę przeczytać książkę Magdaleny Knedler i uczyć się od niej stopniowania napięcia w czytelniku i budzenia miłości w swoich bohaterach. Tak się pisze o Miłości! Tak, o Miłości przez wielkie "M", a nie żałosnym zachłyśnięciu się czyjąś fizycznością lub swoim wyobrażeniem o innej osobie.

72/2018 (396 str.)

wielka litera


u Darii
lato/niebieski
jak się kończy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.