czwartek, 30 sierpnia 2018

Zielona fasolka w sosie z żółtych pomidorów i papryki

Stali goście tego bloga wiedzą, że jestem pomidorową maniaczką i uprawiam co roku ok. 20 odmian tych przepysznych owoców. Wśród nich są pomidory żółte. Mam starą odmianę o dużych owocach (zwykle przekraczających masę 0,5 kg), z których bardzo łatwo zdejmuje się skórkę. Poza tym uwielbiam papryki i tych też mam kilka różnych odmian. Zimą kupiłam nasiona, z których miały wyrosnąć czerwone i mięsiste papryki czerwone. Okazuje się, że wyrosły papryki białe o cienkiej skórce. Do pieczenia się nie nadają, ale ze względu na zdecydowany smak, są świetne do sosów. Postanowiłam zatem wykorzystać jedne i drugie, by przygotować z nich aromatyczny sos do zielonej fasolki z myślą o zimowych zapasach.




Składniki (na 6 słoików o pojemności 370 ml):

1 kg zielonej fasolki
2 kg żółtych, mięsistych pomidorów
mała cebula
4 białe papryki
papryka pomarańczowa
2 gałązki selera
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2 papryczki chili
gałązki cząbru (jedna na słoik)
2 łyżki oleju

  1. Z pomidorów pozbyć się skórki. Pokroić je jakkolwiek.
  2. Cebulę pokroić w kostkę.
  3. Z papryk usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
  4. W garnku o grubym dnie zeszklić cebulę i paprykę.
  5. Do garnka dodać pomidory. Całość doprowadzić do wrzenia pod przykryciem, a potem zdjąć pokrywkę, zmniejszyć moc palnika i gotować, aż pomidory się rozpadną.
  6. Wyłączyć palnik, dodać do pulpy natkę selera, zamknąć pokrywką i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  7. Wyjąć seler, a pulpę zmiksować np. ręcznym blenderem. Sos doprawić solą i cukrem.
  8. Do sosu dodać rozdrobnioną papryczkę chili.
  9. Fasolkę obrać i pokroić na kawałki 2-3 cm.
  10. Zagotować wodę do  obgotowania fasolki. Posolić.
  11. Na osolony wrzątek wrzucić pokrojoną fasolkę, zagotować, a potem gotować krótko (1-2 minuty). Odcedzić i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  12. W słoikach umieścić po gałązce cząbru, dodać fasolkę (powinna być luźno włożona, bez ubijania i upychania, by sos mógł spływać na dno i wypełnić przestrzenie między fasolkami).
  13. Fasolkę zalać sosem z kawałkami chili. 
  14. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 7-10 minut od zagotowania się wody ze słoikami.

Resztę sosu przelałam do słoików, dodając na każdy słoik łyżkę octu 10% i pasteryzowałam tak, jak słoiki z fasolką.


Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej.


https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2018/07/robmy-przetwory-5-zaproszenie-do-udziau.html
Zapraszam :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.