poniedziałek, 14 grudnia 2020

Chleb orkiszowy pieczony w słoikach

Do grudniowej piekarni Amber wybrała przepis Gucia na ciekawy w kształcie chleb pszenno-orkiszowy. Cieszę się, że udało mi się znaleźć odpowiednie słoiki (o pojemności 0,7 l) i upiekłam ten zaskakujący chleb o chrupiącej skórce i bogatym smaku. Chlebki upiekłam ze zmniejszonej ilości składników, na próbę. To może być ciekawy pomysł na świąteczny podarunek, więc warto zgromadzić odpowiednie słoiki.




Składniki (na 2 keksówki lub keksówkę i 2 słoiki 0,7 litra):
podaję za Guciem – klik!

Składniki:
- 160 g aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego (aktywowany 8-12 godzin wcześniej lub 3 fazowy)
– 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (użyłam orkiszowej)
– 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
– 1 łyżka nasion chia
– 20g soli
– 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
– 50 g pestek dyni
– 100 g płatków owsianych („górskie” a nie błyskawiczne)
– 1-2 łyżeczki czarnuszki
– 4 łyżki czosnku niedźwiedziego
– 600 ml zimnej wody (temperatura jak woda z kranu)

Zakwas (rano w piątek)
70g mąki żytniej typ 720/960/1400/2000 (do wyboru, ale najlepsze to 960 lub 1400)
70g letniej wody
20g zakwasu z lodówki
Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić w temp. pokojowej na 8-12 godzin.

Ciasto (wieczorem w piątek)

  1. Do większej miski lub pojemnika wlać wodę i rozpuścić sól i miód, a następnie zakwas.
  2. Dodać pozostałe składniki i używając drewnianej łyżki dobrze wymieszać całość, próbując wybijać tak jak ciasto drożdżowe (można w robocie mieszanie ok. 2-3 minuty). Konsystencja lekko luźna, ale nie lejąca.
  3. Pojemnik przykryć pokrywą lub folią spożywczą i zostawić na noc w lodówce lub na balkonie (temp. ok. 8-15 stopni).


Formowanie (sobota rano)
  1. Ciasto z pojemnika wyłożyć na posypany mąką ryżową blat. Konsystencja dosyć luźna i ciasto jest klejące, ale posypując je delikatnie mąką ryżową, można przystąpić do dzielenia na kawałki, które z kolei należy obtaczać w grubych płatkach owsianych i wkładać do słoików - nie obtaczałam ciasta w płatkach. Słoiki wyłożyłam papierem do pieczenia i wilgotnymi dłońmi włożyłam kawałki ciasta do środka.
  2. Ciasto w słoikach ma zajmować trochę ponad 1/2 słoika.
  3. Słoiki z ciastem przykryć folią spożywczą.
  4. Pozostałe ciasto przełożyć, o wysmarowanej olejem keksówki i przykryć także folią spożywczą.
  5. Słoiki i foremkę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 30st. i wyłączyć, na około 1,5-2 godziny do pełnego wyrośnięcia (prawie dwukrotnie).


Pieczenie
  1. Piekarnik nastawić na 200st,C, i do jeszcze zimnego, włożyć słoiki, a keksówkę w momencie gdy temperatura osiągnie wymaganą temperaturę.
  2. Piec przez ok. 60-70 minut.
  3. Chlebki wyjąć ze słoików (uwaga bardzo gorące !!!) i przełożyć na kratkę.
  4. Jeszcze gorące spryskać wodą do uzyskania błyszczącej skórki.






Chleb wypiekali autorzy blogów:




Domowa Piekarnia

8 komentarzy:

  1. Śliczny! Wspaniale, że piekłaś z nami na koniec roku.
    Do upieczenia w nowym, może lepszym roku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale upieczone, to rzeczywiście dobry pomysł na podarek.
    Do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebki bardzo ładnie wypieczone w profesjonalnych słoikach i profesjonalnie wyłożonych papierem . Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego spotkania w Piekarni Amber.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie wypieczony Twój chleb.
    Ja także od razu pomyślałam, że chlebek w takiej formie może być idealnym prezentem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O widzisz o takich słoikach nie pomyślałam. Pomysłowo! Piękne i wyjątkowe chlebki wyszły. Do kolejnego spotkania już w Nowym Roku:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie Ci się upiekły, pozdrawiam i do upieczenia w styczniu.

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.