niedziela, 31 października 2021

Bułki do burgerów

Dobrego przepisu na bułki do burgerów szukałam latami. Próbowałam wielu przepisów i zawsze coś mi nie pasowało: raz były zbyt słodkie, innym razem wychodziły za twarde. Postanowiłam opracować własny. I trwało to długo. W ubiegłym roku opublikowałam przepis na dyniowe bułki do burgerów, które są miękkie, lekko wilgotne i niezbyt słodkie. Ale nie zawsze ma się pod ręką mus z dyni. Dlatego pracowałam dalej. I niedawno się udało, a dziś wypróbowałam po raz kolejny 😊 I mam doskonały przepis na bułki do burgerów! 😀 Zapraszam 😊




Składniki (na 6 sporych bułek):
500 g mąki pszennej typ 650
20 g świeżych drożdży
250 ml + łyżeczka mleka
pół łyżki płynnego miodu
płaska łyżeczka soli
40 g miękkiego masła
jajko
sezam

  1. 250 ml mleka podgrzać w rondelku.
  2. Do miski przesiać mąkę. To ważne, by mąka była napowietrzona.
  3. W środku mąki zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże oraz dodać miód. Wlać połowę mleka i wymieszać na środku mąki widelcem.
  4. W czasie wyrastania drożdży oddzielić białko od żółtka. Białko dodać do mąki, ale uważać, by nie dotykało zaczynu drożdżowego.
  5. Gdy drożdże wyraźnie wyrosną, dodać masło w kawałkach i sól.
  6. Wlać resztę mleka i wyrobić gładkie ciasto.
  7. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 
  8. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  9. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. 
  10. Każdą z części wyrobić, by ciasto odgazować, a następnie uformować w kulkę. 
  11. Kulki ułożyć na blasze i spłaszczyć dłonią. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. 
  12. W tym czasie włączyć piekarnik na 210 stopni C. opcja pieczenia góra/dół i włożyć do środka miskę z wrzątkiem, by zaparować piekarnik.
  13. W miseczce rozbełtać żółtko z łyżeczką mleka. 
  14. Bułki jeszcze raz spłaszczyć i posmarować dwukrotnie miksturą żółtkowo-mleczną. 
  15. Posypać sezamem. 
  16. Z piekarnika wyjąć miskę z wodą. Szybko wstawić blachę z bułkami, obniżyć temperaturę do 200 stopni C. i piec 20 minut. Piekę na trzeciej półce od góry. 
  17. Upieczone na rumiano bułki wyjąć na kratkę, by ostygły.

Do moich dzisiejszych burgerów użyłam kotleta z selera i ciecierzycy (przepis wkrótce), sosu tysiąca wysp, sera gouda, ogórków kanapkowych po zbójnicku, krążków cebuli i sałaty lodowej.





-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.