Uwielbiam jeść, gotować, pracować w ogrodzie i czytać. I o tym jest blog Weekendy w domu i ogrodzie prowadzony przez "Badylarkę", bo zdaniem niektórych wkładam do garów różne badyle, które uprawiam w ogródku lub znajduję na polach. Drogi Gościu, opublikowałam tu sporo przepisów na domowe pieczywo (bo od lat wolę samodzielnie upiec chleb), przetwory, zupy, dania główne, sałatki, słodkości i przekąski. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i będziesz tu chętnie zaglądał :)
piątek, 13 marca 2015
Kasztanowo-pszenne burrito z warzywami i tuńczykiem
Weekend zapowiadał się bardzo pracowicie, więc postanowiłam przygotować tortille, by w razie potrzeby rzucić coś, co się nawinie do środka. Jak to dobrze, że jakiś czas temu Weganon na swoim blogu podzielił się sposobem na wykonanie tortilli :)
Składniki ( na 5 sztuk):
niedziela, 8 marca 2015
Bezglutenowe krokiety z panierką z zataru
W sklepach można teraz kupić przeróżne mąki bezglutenowe. Nie zawsze ufam tym zbożowym, z których pozbyto się glutenu. O wiele chętniej wybieram te, które naturalnie nie mają go w swoim składzie, np. mąka kasztanowa, ryżowa, jaglana, gryczana, z tapioki. Jeśli przygotowujemy danie dla kogoś chorego na celiakię, to ważne. Z panierką miałam większy kłopot, ale przypomniała mi się akcja "Zielono mi!" na Mikserze kulinarnym i pomyślałam o zielonym przecież zatarze (mieszance przypraw z krajów Bliskiego Wschodu), w którym znajdują się m. in: dziki tymianek, prażony sezam, sumak garbarski (nie octowy spotykany w naszych parkach).
![]() |
Bezglutenowe krokiety z zieloną soczewicą i panierką z zataru |
Składniki (na 8 naleśników):
Etykiety:
bez glutenu,
czubryca zielona,
gałka muszkatołowa,
jajka,
krokiety,
mąka kasztanowa,
mąka ryżowa,
na obiad,
naleśniki,
przepisy,
sezam,
wegetariańskie,
zatar
Zielona soczewica z warzywami i surówką z selera i kiwi
Pomysł na dzisiejsze danie wziął się z rozwagi - w piwnicy wciąż dużo dyni i szkoda by było, gdyby się zmarnowała. Ale co do niej dodać, by danie było wytrawne? Wzrok padł na pojemnik z zieloną soczewicą, którą bardzo lubię. A reszta dodatków to już efekt "nawinie" (co się nawinie, to w daniu). Soczewica z warzywami może być samodzielnym daniem, ale też farszem np. do krokietów. Ponieważ dorzuciłam sporo różnych aromatycznych przypraw, podałam z surówką bardzo świeżą w smaku i dobrą w okresie zimowym w Polsce.
![]() |
Soczewica z warzywami i surówką z selera i kiwi |
Składniki:
Etykiety:
bez glutenu,
cebula,
czosnek,
czubryca czerwona,
d. wegańskie,
dynia,
imbir,
jednogarnkowe,
kozieradka,
na obiad,
natka pietruszki,
przepisy,
rozmaryn,
soczewica zielona,
surówki,
wegańskie
(Nie)owsianka z amarantusa
Owsiankę zaczęłam jadać dopiero w dorosłym życiu. Nie przypominam sobie, abym jadła ją kiedykolwiek w dzieciństwie. Muszę przyznać, że nie za bardzo za nią przepadam, ale smaczne dodatki sprawiają, że staje się zjadliwa ;) Lubię za to amarantus, choć nie wiem, co mnie w nim uzależnia, bo nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku. W różnych sklepach można dostać amarantus ekspandowany. Ja jednak wolę zwykłe jego ziarno, może dlatego, że ten ekspandowany wydaje się być z dodatkiem środka słodzącego. A amarantus słodki nie jest. Wolę go sama dosłodzić czymś, co znam i wiem, skąd pochodzi. Dziś użyłam miodu o charakterystycznej zielonej pastelowej barwie. O tej porze roku jest skrystalizowany, więc fantastycznie nadaje się do ciepłej (ale nie gorącej, bo straci wszystko, co w nim cenne) owsianki.
Składniki:
Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną
Tradycją się stało, że w weekend piekę chleb na zakwasie. Tym razem kolej na wykorzystanie niedawno zakupionej mąki owsianej. Inspiracją do tego wczoraj zarabianego chleba są włoskie drożdżowe bułki z rozmarynem i rodzynkami. W mieszkaniu wciąż unosi się zapach rozmarynu :)
![]() |
Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną |
Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm):
Etykiety:
chleb,
chleb na zakwasie,
chleb owocowy,
chleb ziołowy,
mąka owsiana,
mąka pszenna,
na kanapki,
przepisy,
rozmaryn suszony,
słonecznik,
wegańskie,
żurawina suszona
sobota, 7 marca 2015
Żółta sałatka imprezowa
W mojej kuchni dziś obowiązują jednolite kolory :) Była zielona zupa, teraz żółta sałatka. Pierwszy raz jadłam ją u Koleżanki (Ula - dziękuję 😊). Dla odświeżenia dawnych dobrych czasów zapisuję ją tutaj ku pamięci. Jest bardzo szybka w wykonaniu i świetnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy lub na imprezę.
![]() |
żółta sałatka na drugie śniadanie lub imprezę |
Składniki:
Zielona zupa krem
Podstawą tej zupy są różne zielone warzywa: groszek, brokuł i por. Im bardziej zieloną zupę chcemy otrzymać, tym więcej musimy dodać groszku, oczywiście mrożonego, a nie konserwowego. Kolor staje się jednolity dzięki zmiksowaniu na krem. Do tego rodzaju zup zawsze podaję jakiś chrupiący dodatek. Dziś prażone płatki migdałów.
![]() |
Zielona zupa krem |
Składniki
Etykiety:
bez glutenu,
brokuł,
czosnek,
czubryca zielona,
groszek mrożony,
jogurt grecki,
masło,
ocet ryżowy,
płatki migdałowe,
por,
przepisy,
wegetariańskie,
z. krem,
zupy
piątek, 6 marca 2015
Szybkie pikowanie bazylii
W ciągu tygodnia nie zaglądałam do swojego domowego zielnika aż do dzisiaj. Z przestrachem zauważyłam skutki jakiegoś pleśniowego kataklizmu w doniczce z bazylią :( Trzeba było działać natychmiast.
Marcowe szaleństwo grudników
Uprawa grudników (d. Zygokaktus, właściwie: Schlumbergera truncata) to pozostałość po mojej dawnej fascynacji kaktusami. To rośliny pochodzące bodajże z Brazylii. Są epifitami (rosną na koronach drzew tropikalnych). Łodygi Schlumbergery to spłaszczone człony z ostrymi bokami o zwisającym pokroju. Na ich końcach pojawiają się kwiaty w przeróżnych kolorach. W Polsce Szlumbergery uprawiane są w doniczkach i kwitną zwykle w grudniu (stąd popularna nazwa "grudnik" lub "grudniak").
Subskrybuj:
Posty (Atom)