piątek, 13 marca 2015

Pikowanie pomidorów

Pomidory uprawiam od wielu lat. Dotychczas miałam bzika na punkcie znajdowania nowych pysznych odmian. W ubiegłym roku przesadziłam (19 odmian) i postanowiłam poprzestać na tych, które znam i szczególnie nam smakują. Sposób uprawy wypracowaliśmy wspólnie z Ojcem, wyciągając wnioski z obserwacji i popełnianych błędów. Nie jest to żadna wiedza książkowa, a czysta kilkudziesięcioletnia praktyka miłośników pomidorów.






Kasztanowo-pszenne burrito z warzywami i tuńczykiem

Weekend zapowiadał się bardzo pracowicie, więc postanowiłam przygotować tortille, by w razie potrzeby rzucić coś, co się nawinie do środka. Jak to dobrze, że jakiś czas temu Weganon na swoim blogu podzielił się sposobem na wykonanie tortilli :)




Składniki ( na 5 sztuk):

niedziela, 8 marca 2015

Bezglutenowe krokiety z panierką z zataru

W sklepach można teraz kupić przeróżne mąki bezglutenowe. Nie zawsze ufam tym zbożowym, z których pozbyto się glutenu. O wiele chętniej wybieram te, które naturalnie nie mają go w swoim składzie, np. mąka kasztanowa, ryżowa, jaglana, gryczana, z tapioki. Jeśli przygotowujemy danie dla kogoś chorego na celiakię, to ważne. Z panierką miałam większy kłopot, ale przypomniała mi się akcja "Zielono mi!" na Mikserze kulinarnym i pomyślałam o zielonym przecież zatarze (mieszance przypraw z krajów Bliskiego Wschodu), w którym znajdują się m. in: dziki tymianek, prażony sezam, sumak garbarski (nie octowy spotykany w naszych parkach).



Bezglutenowe krokiety z zieloną soczewicą i panierką z zataru
Naleśniki
Składniki (na 8 naleśników):

Zielona soczewica z warzywami i surówką z selera i kiwi

Pomysł na dzisiejsze danie wziął się z rozwagi - w piwnicy wciąż dużo dyni i szkoda by było, gdyby się zmarnowała. Ale co do niej dodać, by danie było wytrawne? Wzrok padł na pojemnik z zieloną soczewicą, którą bardzo lubię. A reszta dodatków to już efekt "nawinie" (co się nawinie, to w daniu). Soczewica z warzywami może być samodzielnym daniem, ale też farszem np. do krokietów. Ponieważ dorzuciłam sporo różnych aromatycznych przypraw, podałam z surówką bardzo świeżą w smaku i dobrą w okresie zimowym w Polsce.



Soczewica z warzywami i surówką z selera i kiwi

Składniki:

(Nie)owsianka z amarantusa

Owsiankę zaczęłam jadać dopiero w dorosłym życiu. Nie przypominam sobie, abym jadła ją kiedykolwiek w dzieciństwie. Muszę przyznać, że nie za bardzo za nią przepadam, ale smaczne dodatki sprawiają, że staje się zjadliwa ;) Lubię za to amarantus, choć nie wiem, co mnie w nim uzależnia, bo nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku. W różnych sklepach można dostać amarantus ekspandowany. Ja jednak wolę zwykłe jego ziarno, może dlatego, że ten ekspandowany wydaje się być z dodatkiem środka słodzącego. A amarantus słodki nie jest. Wolę go sama dosłodzić czymś, co znam i wiem, skąd pochodzi. Dziś użyłam miodu o charakterystycznej zielonej pastelowej barwie. O tej porze roku jest skrystalizowany, więc fantastycznie nadaje się do ciepłej (ale nie gorącej, bo straci wszystko, co w nim cenne) owsianki.




Składniki:

Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną

Tradycją się stało, że w weekend piekę chleb na zakwasie. Tym razem kolej na wykorzystanie niedawno zakupionej mąki owsianej. Inspiracją do tego wczoraj zarabianego chleba są włoskie drożdżowe bułki z rozmarynem i rodzynkami. W mieszkaniu wciąż unosi się zapach rozmarynu :)



Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną

Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm):

sobota, 7 marca 2015

Żółta sałatka imprezowa

W mojej kuchni dziś obowiązują jednolite kolory :) Była zielona zupa, teraz żółta sałatka. Pierwszy raz jadłam ją u Koleżanki (Ula - dziękuję 😊). Dla odświeżenia dawnych dobrych czasów zapisuję ją tutaj ku pamięci. Jest bardzo szybka w wykonaniu i świetnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy lub na imprezę.



żółta sałatka na drugie śniadanie lub imprezę





Składniki:

Zielona zupa krem

Podstawą tej zupy są różne zielone warzywa: groszek, brokuł i por. Im bardziej zieloną zupę chcemy otrzymać, tym więcej musimy dodać groszku, oczywiście mrożonego, a nie konserwowego. Kolor staje się jednolity dzięki zmiksowaniu na krem. Do tego rodzaju zup zawsze podaję jakiś chrupiący dodatek. Dziś prażone płatki migdałów.



Zielona zupa krem

Składniki

piątek, 6 marca 2015

Szybkie pikowanie bazylii

W ciągu tygodnia nie zaglądałam do swojego domowego zielnika aż do dzisiaj. Z przestrachem zauważyłam skutki jakiegoś pleśniowego kataklizmu w doniczce z bazylią :( Trzeba było działać natychmiast.




Marcowe szaleństwo grudników

Uprawa grudników (d. Zygokaktus, właściwie: Schlumbergera truncata) to pozostałość po mojej dawnej fascynacji kaktusami. To rośliny pochodzące bodajże z Brazylii. Są epifitami (rosną na koronach drzew tropikalnych). Łodygi Schlumbergery to spłaszczone człony z ostrymi bokami o zwisającym pokroju. Na ich końcach pojawiają się kwiaty w przeróżnych kolorach. W Polsce Szlumbergery uprawiane są w doniczkach i kwitną zwykle w grudniu (stąd popularna nazwa "grudnik" lub "grudniak").