poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb

Co jakiś czas staję przed kłopotem pieczywa niepierwszej świeżości. KasiaJ (dziękuję!), pomysłodawczyni i moderatorka akcji "Pora na pomidora!" na Durszlaku podsunęła mi myśl, którą prezentuję Wam poniżej. Przy okazji przypomniał mi się pobyt w schronisku w Górach Stołowych i śniadanko, które zaserwował mi szef kuchni (serdecznie pozdrawiam!), osobiście przynosząc mi je do stołu. Jego propozycję zostawiam na koniec.


Propozycje są banalnie łatwe, ale czasem na takie najtrudniej wpaść. Możecie je wykonać wspólnie z dziećmi, ćwicząc przy tym liczenie z najmłodszymi lub dzielenie przez 2 z ciut starszymi. Nie czekajcie z tym, aż dzieci pójdą do szkoły, bo narzucona przez rząd podstawa programowa nie pozwala nauczycielom robić tego adekwatnie do poziomu rozwoju i potrzeb dziecka. Trzeba tu otwarcie napisać, że to ministerialna podstawa programowa, a nie szkoła czy nauczyciele upośledzają lub przynajmniej uwsteczniają naszych milusińskich.
Swoją drogą chciałabym zobaczyć tegoroczny ministerialny podręcznik do klasy 2 szkoły podstawowej. Wciąż się zastanawiam, czy od grudnia zostały poprawione w nim błędy merytoryczne i logiczne (np. ciepłe powietrze jest lżejsze (sic!) od zimnego, dziury w jezdniach jako wynik niepłacenia podatków przez rodziców).


Składniki:



pajdy chleba
grube plastry (3-4 mm) sera wędzonego

pomidor
pomidorki koktajlowe
szczypiorek lub dymka
pasta tahini
plastry wędliny
ząbek czosnku
dobra oliwa



Propozycja 1 (wegańska)
Kromkę chleba położyć na blasze. Kończyć będziemy ją potem.




Propozycja 2 (wegańska)
Kromkę chleba posmarować pastą tahini. Na niej rozłożyć połówki pomidorków koktajlowych i rozdrobniony szczypiorek. Ułożyć całość na blasze.







Propozycja 3 (mięsna)
Na kromkę chleba położyć plaster wędliny, na to plaster żółtego sera. Na nich ułożyć połówki pomidorków koktajlowych i rozdrobniony szczypiorek. Ułożyć całość na blasze.










Propozycja 4 (wegetariańska)
Na kromkę chleba położyć plaster wędzonego sera. Na nim ułożyć połówki pomidorków koktajlowych i rozdrobniony szczypiorek. Ułożyć całość na blasze.







Propozycja 5 (wegetariańska)
Na kromkę chleba położyć plaster wędzonego sera. Na nim ułożyć plaster (5 mm grubości) sporego pomidora i rozdrobniony szczypiorek. Ułożyć całość na blasze.









Blachę z kromkami chleba włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Wyjąć po 10-15 minutach.


Możne je też ułożyć na kratce grillowej i podgrzać na rozgrzanym grillu na świeżym powietrzu :)









Propozycję 1 dokończyć teraz: rozetrzeć ząbek czosnku po stronach gorącej kromki. Polać łyżeczką oliwy. Położyć plaster pomidora i posypać szczypiorkiem.







Warzywa psiankowate 2015Warzywa psiankowate 2015Pora na pomidora!


Danie inspirowane podróżąZ dziećmi i dla dzieciUczta pod gołym niebem






Skoro na początku wspomniałam o Górach Stołowych, to dorzucam jeszcze kilka zdjęć stamtąd:

Szczeliniec Wielki (919 m n.p.m.)



W drodze na Szczeliniec Wielki



Widok ze Szczelińca Wielkiego


Poniżej zdjęcia z rezerwatu Błędne Skały, który nazwaliśmy obłędnymi skałami, bo też to, co tam zobaczyliśmy wprawiało w obłęd i powalało na kolana (czasem w sensie dosłownym). Żałuję, że nie miałam przy sobie lepszego aparatu, żeby dobrze ująć tamtejsze skalne labirynty.













10 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia :)
    Takie zapiekanki to również mój podstawowy sposób wykorzystywania pieczywa, które nie jest już świeże. Bo i tak zapiekamy do uzyskania chrupkości :)
    A Twoje zapiekanki pyszniutkie i prościutkie. No i edukacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już zupełnie zapomniałam o takim wykorzystaniu pieczywa. Zazwyczaj było pieczone w niedzielę i zjadane do czwartku. Z edukacją tak jakoś wyszło ;)

      Usuń
  2. Też robię czasem podobne grzaneczki. A w Górach Stołowych jeszcze nie byłam i chętnie je odwiedzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są piękne i na pewno warto tam pojechać. A jakie świetne piwo czeskie! :)

      Usuń
  3. Też tak wykorzystuję czerstwy chleb...
    Nadaja się na każdy posiłek: od śniadania, przez lunch, aż po podwieczorek, czy nawet lekki obiad...
    :)

    Dziekuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj zjadam chleb upieczony w niedzielę do czwartku. Ale w czasie urlopu miałam przerwę od pieczywa, dlatego trudno było się przestawić i został kawałek do wczoraj.

      Usuń
  4. Faktycznie fajny pomysł na przekąskę :) A Góry Stołowe uwielbiam, byłam tam już ze sto razy albo i więcej!

    OdpowiedzUsuń
  5. Miło mi :) U mnie takie zapiekanki mają duże wzięcie :)
    Dziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Coś czuję, że u mnie też będą pojawiać się częściej ;)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.