niedziela, 30 sierpnia 2015

Caprese

Ostatnio przygotowywałam smażoną mozzarellę z pomidorami, więc dziś spieszę uspokoić ewentualne włoskie mammy, że caprese, czyli typową dla Włoch przekąskę - też potrafię zrobić :) W tej sałatce zwracają uwagę barwy, które widnieją na fladze tego kraju: zielony - bazylia, biały - mozzarella, czerwony - pomidor. Jak widać, każdy z tych kolorów ma swój odpowiednik w charakterystycznych dla Italii produktach.




Składniki :


kulka mozzarelli
pomidor
liście bazylii
dobra oliwa
ewentualnie: gruba sól


Mozzarellę i pomidora pokroić na plastry. Jednych i drugich powinno być tyle samo.
Ułożyć na przemian plastry mozzarelli i pomidorów, dodać liście bazylii.
Całość polać tuż przed podaniem dobrą oliwą i ewentualnie posolić.


-----------
Podobne:

Sałatka z mozzarellą i brzoskwinią
Sałata z pomidorkami i makrelą
Smażona mozzarella z pomidorami




Uczta pod gołym niebemWarzywa psiankowate 2015Warzywa psiankowate 2015


Pora na pomidora!Włoskie seryZ dziećmi i dla dzieci



10 komentarzy:

  1. jedna z prostych i smacznych sałatek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Taka łatwa, a z jaką przyjemnością się jada latem...

      Usuń
  2. Bardzo lubię! Dodaję jeszcze suszone pomidory i polewam gęstym sosem balsamico

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już wariacja na temat ;) Mi zależało na klasycznym caprese.

      Usuń
  3. Taka klasyczna caprese jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna klasyka, choć u mnie koniecznie z octem balsamicznym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodatki to kwestia gustu, a wiadomo co z nimi... ;)

      Usuń
  5. Bardzo lubię, chociaż ile razy wracałam z Włoch, to na pewien czas przestawała mi smakować ;)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.