sobota, 31 października 2020

Mielone ze świeżych grzybów

Nagle okazało się, że mam wolny dzień i jest czas na celebrowanie posiłków. Postanowiłam zatem zrobić nieco bardziej czasochłonny obiad niż ostatnio. Zebranych niedawno grzybów jeszcze nie zdążyłam w całości przerobić, więc te, które zostały, zużyłam do usmażenia pysznych kotletów mielonych.




Składniki (na 7 kotletów):
400 g gotowanych grzybów
pół cebuli
jajko
6 łyżek bułki tartej
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
pół łyżeczki mielonego kminku
2 szczypty ostrej papryki w proszku
sól
olej do smażenia

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Grzyby i cebulę zmiksować w malakserze.
  3. Do masy grzybowej dodać jajko, przyprawy i 3 łyżki bułki tartej.
  4. Masę dobrze wyrobić rękoma.
  5. Masę podzielić na 7 części. Każdą z nich uformować w podłużny kotlet o grubości ok. 1,5 cm. Kotlety obtoczyć w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzać olej.
  7. Kotlety smażyć z obu stron.
  8. Podawać z puree ziemniaczanym i marchewką z imbirem i szafranem (przepis wkrótce).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.