piątek, 8 kwietnia 2022

Chleb z naczynia żaroodpornego

Zazwyczaj na tym blogu publikuję przepisy na szybkie i łatwe chleby na zakwasie, które można nastawiać wieczorem lub rano przed pracą i wypiekać bez dodatkowych czynności po kilku godzinach. Dzisiejszy chleb jest inny. Opady śniegu w miniony weekend i mnóstwo błota pośniegowego na chodnikach i na brzegach przejść dla pieszych spowodowały, że nie miałam ochoty na spacery grożące kontuzją. Czas spędzony w domu postanowiłam wykorzystać na przygotowanie wyjątkowego chleba na zakwasie. Ciasto musi najpierw wyrastać i dojrzewać kilka godzin, a potem jeszcze kilka razy go poskładać, by wyrastało ponownie, a na koniec piec tak, by jeszcze bardziej wyrosło i pięknie popękało, ale skórka nie była twarda i nadmiernie spieczona.




Składniki:
450 g pszennej mąki chlebowej typ 650
50 g aktywnego zakwasu pszennego
9 g soli
320 ml wody

  1. W dużej misce wymieszać mąkę z solą i zakwasem.
  2. Dolać połowę wody. Dokładnie wymieszać łyżką drewnianą. Nie należy się przejmować, że masa nie będzie jednolita. Odstawić na pół godziny.
  3. Dolać resztę wody i ponownie wymieszać drewnianą łyżką.
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 8 godzin lub na noc.
  5. Blat posypać mąką. Wyjąć nań ciasto. Wyrobić delikatnie wilgotnymi dłońmi. Uformować w kulę i pozostawić na pół godziny. Ciasto będzie się lepić. Nie należy się tym przejmować.
  6. Blat obok ciasta ponownie posypać mąką. Za pomocą szerokiej łopatki złożyć ciasto jak dawną kopertę. Pozostawić na pół godziny.
  7. Ponownie złożyć ciasto w kopertę i przełożyć do koszyczka posypanego mąką bezglutenową. Owinąć koszyczek ściereczką i pozostawić na godzinę do wyrastania.
  8. Koszyczek przykryć kawałkiem papieru do pieczenia (na nim będzie wypiekany chleb). Delikatnie przełożyć chleb z koszyczka na papier, po czym ułożyć ponownie w koszyczku na papierze. Odstawić na pół godziny.
  9. W tym czasie nagrzać piekarnik z opcją termoobiegu bez grzałek na 230℃ z naczyniem żaroodpornym i pokrywą w środku.
  10. Ciasto z papierem przełożyć do naczynia. Przykryć pokrywą. Piec 20 minut.
  11. Zdjąć pokrywę, zmniejszyć temperaturę do 190℃ i piec jeszcze 25 minut.
  12. Chleb wyjąć na kratkę (po postukaniu od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk). Usunąć papier. Pozostawić do ostudzenia.




-----
Podobne:

Domowa Piekarnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.