sobota, 2 kwietnia 2022

Chleb na zakwasie z goji i rozmarynem

Chroniczny brak czasu ostatnio powoduje, że piekę więcej chlebów. Żeby jednak uniknąć nudy, dbam, by smakowały i pachniały za każdym razem inaczej. Niedawno trafiłam na promocję jagód goji i to one powędrowały do ciasta. Lubię ich połączenie z rozmarynem, więc chleb wyszedł naprawdę aromatyczny. Przy okazji przypomniałam sobie niesamowicie słodki smak świeżych goji, które po raz pierwszy zaowocowały w moim ogrodzie ostatniej jesieni. Na dole niniejszego postu możecie zobaczyć, jak piękne kwiatki ma kolcowój chiński, z którego pochodzą te pyszne czerwone jagody.




Składniki:

100 g razowej mąki pszennej typu 2000
300 g mąki pszennej typu 650
9 g soli
100 g aktywnego zakwasu pszennego
300 -350 ml wody
2 łyżki suszonych jagód goji
płaska łyżeczka suszonego rozmarynu

  1. W misce wymieszać mąki z solą i zakwasem.
  2. Stopniowo dolewać wodę i mieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale taką, że można je mieszać łyżką.
  3. Na koniec dodać jagody goji oraz suszony rozmaryn. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  4. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 8-9 godzin.
  5. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię.
  6. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny.
  7. Wstawić keksówkę z ciastem do zimnego piekarnika. Włączyć na 230 stopni C. Piec 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. i piec jeszcze 50 minut.
  8. Po upieczeniu wyjąć chleb na kartkę (po postukaniu od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk), usunąć papier do pieczenia i poczekać, by chleb wystygł.


-----
Podobne:



A tak wygląda kwiatek kolcowoju chińskiego:


Jest fioletowy z białą obwódką, ma mniej niż 1 cm średnicy. Po zapyleniu daje miękkie, słodziutkie i czerwone owoce bogate w witaminy, minerały i aminokwasy.





Domowa Piekarnia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.