sobota, 5 września 2015

Krokiety z warzywami i kaszą gryczaną

Wczoraj zużyłam resztki kalafiora, a dziś zrobiłam kolejny jego zapas. Istne szaleństwo. Ale - jak mawiają - od przybytku głowa nie boli ;) W szafce znalazłam trochę kaszy gryczanej i pomyślałam "czemu by nie?". Nie jadłam jej od dwóch miesięcy, więc jakoś naszła ochota. A ugotowałam jej tak dużo, że zrobił się gryczany dzień ;)




Składniki:



10 naleśników np. piwnych
100 g gorgonzoli
200 g ugotowanego kalafiora
2 szklanki (po 200 ml) ugotowanej kaszy gryczanej
czerwona papryka
jalapeno lub inne chili
czerwona cebula
kilka liści świeżej bazylii
łyżeczka mielonego ostropestu
2 łyżeczki sosu worcestershire
pół łyżeczki suszonego czosnku
łyżeczka soli
pieprz


  1. Z papryki i chili pozbyć się gniazd nasiennych. Pokroić na kawałki. 
  2. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę.
  3. Kalafior zmiksować z paprykami i cebulą w malakserze lub blenderze.
  4. Zmiksowane warzywa wymieszać z kaszą gryczaną.
  5. Doprawić do smaku przyprawami i sosem worcestershire.
  6. Dorzucić rozdrobnione liście bazylii.
  7. Na naleśnikach kłaść słupek gorgonzoli, dokładać 2-3 łyżki nadzienia gruczano-warzywnego.
  8. Składać boki do środka i zwijać naleśnik.
  9. Naleśniki można odgrzać w piekarniku lub na natłuszczonej patelni.
  10. Podawać z wybraną sałatką.





Wegetariański obiad VWarzywa psiankowate 2015Warzywa psiankowate 2015


4 komentarze:

  1. Super pomysł. Z pewnością są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię Twoje przepisy. Są codzienne, proste i mam wrażenie, że w Twojej kuchni nie ma miejsca na marnowanie jedzenia.

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.