piątek, 30 marca 2018

Bułki zwijane ze śledziem

Te bułki są moją improwizacją na temat śledzi, które uwielbiam. Muszę przyznać, że byłam bardzo mile zaskoczona efektem, bo nie spodziewałam się tak świetnego wypieku. Ze względu na swój "farsz" są gotowym daniem i niczego więcej do nich nie trzeba, choć ja podałam je z wiosennym twarożkiem. Przed wypiekiem polecam sprawdzić zawartość soli w śledziach, by jej smak nie zabiła smaku bułek.




Składniki:

280 ml ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
500 g mąki pszennej + mąka do podsypania
10 g soli
10 g miękkiego masła
2 opakowania śledzi w oleju
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki kozieradki


  1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z solą i dodać drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto na jednolite i elastyczne ciasto. Pod koniec pokrojone na kawałki masło rozrzucić w różnych miejscach ciasta i ponownie wyrobić.
  3. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na ok. godzinę lub półtorej do wyrośnięcia.
  4. W czasie wyrastania ciasta przygotować śledzie: odsączyć je z oleju, jeśli są za grube przekroić wzdłuż, posypać cynamonem i kozieradką z obu stron. Odstawić pod przykryciem do przemacerowania. Nie wstawiać do lodówki!
  5. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką.
  7. Ciasto lekko wyrobić i uformować z niego kulę. Rozwałkować na prostokąt o grubości do 1 cm i szerokości o 2 cm dłuższy niż płat śledziowy.
  8. Na rozwałkowanym cieście układać płaty śledziowe, robiąc pomiędzy nimi prawie centymetrowe przerwy i pozostawiając margines z jednej strony.
  9. Zwilżyć margines wodą i zwijać ciasto jak roladę. Dobrze dokleić brzegi ciasta.
  10. Ostrym nożem pokroić roladę na kawałki szerokości płatów śledziowych.
  11. Tak przygotowane bułeczki ułożyć na blasze. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  12. Piec 20 minut w temperaturze 230 stopni C. z parą (w czasie rozgrzewania piekarnika na dnie ustawić miseczkę z wodą i trzymać ją w piekarniku przez cały czas pieczenia).
  13. Podawać lekko przestudzone (śledzie w środku są bardzo gorące) z twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką.





2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.