W marcowej piekarni Amber i Gucio (klik!) zaproponowali przepis na pyszny i łatwy chleb z LiveJournal. Chleb - jak to chleb na zakwasie - jest bardzo aromatyczny i ma chrupiącą skórkę. Miękisz mojego wypieku jest zdecydowanie bardziej zwarty niż chleb w poście zapraszającym do udziału w piekarni, bo użyłam mąki typu 750. Piekłam jeden bochenek z połowy zaproponowanych składników.
Składniki (na 2 duże chleby):
przepis podaję za Guciem – klik!
Link do oryginalnego przepisu – klik!
850 g mąki pszennej typ 650
150 g mąki żytniej pełnoziarnistej (zastąpiłam pełnoziarnistą mąką orkiszową)
680 g letniej wody (wodę dolewałam stopniowo i w rezultacie użyłam jej mniej; temperatura wyliczona poniżej)
18 g soli
5 g świeżych drożdży
300 g aktywnego zakwasu pszennego 100%
Wyliczenie temperatury wody
Temperatura bazowa ciasta (temp. otoczenia+temp.mąki+temp.wody) = 55st.
Na temperaturę powietrza i mąki nie mamy wpływu i dlatego sterujemy temperaturą wody.
Przykład obliczenia temp. wody
55st – temp. w kuchni 22st – temp. mąki (trzymana w kuchni) 22st. = temp. wody 11st
- Wszystkie składniki mieszamy 10 min na pierwszej prędkości i 2 minuty na drugiej prędkości.
- Ciasto przykryć i pozostawić na 30 min.
- Złożyć, przełożyć do pojemnika, zamknąć lub przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 12 godzin. Gucio ostrzegał, że ciasto mocno powiększa objętość i chce wyskoczyć z pojemnika. Mnie się coś takiego nie przytrafiło.
- Wyciągnąć ciasto z lodówki podzielić na porcje, uformować bochenki, przełożyć do koszyczków i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.
- Piec w temp. 250 stopni przez 15 min z parą. Obniżyć temp. do 190-210 stopni, wypuścić parę i piec ok. 45 min.
W marcowej piekarni chleb wspólnie wypiekali autorzy blogów:
am.art kolor i smak – klik!
Akacjowy blog – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Moje małe czarowanie – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Para w kuchni – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Zacisze kuchenne – klik!
Ładnie wyrósł!
OdpowiedzUsuńWspaniale wyrośnięty, piękny chleb!
OdpowiedzUsuńI u mnie niewielkie dziury, ale to nie wpływa na zacny smak tego chleba.
Dziękuję za pierwsze wiosenne pieczenie w naszej Piekarni.
Smacznie Ci się upiekł!
OdpowiedzUsuńpiękny chleb, dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńPrzepiękny, wyrośnięty bochen :-) Dziękuję za marcowe pieczenie.
OdpowiedzUsuńJak pięknie Ci wyrósł, gratulacje :)
OdpowiedzUsuńAle piękny bochen:-) Miło było razem piec :-)
OdpowiedzUsuńChleb piękny, wyrośnięty, elegancko się prezentuje. Dziękuję za wspólne marcowe wypiekanie
OdpowiedzUsuńJaki piękny bochen!pyszny chlebek :))
OdpowiedzUsuń