poniedziałek, 12 marca 2018

Chleb Rodolpha Coustona w marcowej piekarni

W marcowej piekarni Amber i Gucio (klik!) zaproponowali przepis na pyszny i łatwy chleb z LiveJournal. Chleb - jak to chleb na zakwasie - jest bardzo aromatyczny i ma chrupiącą skórkę. Miękisz mojego wypieku jest zdecydowanie bardziej zwarty niż chleb w poście zapraszającym do udziału w piekarni, bo użyłam mąki typu 750. Piekłam jeden bochenek z połowy zaproponowanych składników.




Składniki (na 2 duże chleby):


przepis podaję za Guciem – klik!
Link do oryginalnego przepisu – klik!

850 g mąki pszennej typ 650
150 g mąki żytniej pełnoziarnistej (zastąpiłam pełnoziarnistą mąką orkiszową)
680 g letniej wody (wodę dolewałam stopniowo i w rezultacie użyłam jej mniej; temperatura wyliczona poniżej)
18 g soli
5 g świeżych drożdży
300 g aktywnego zakwasu pszennego 100%

Wyliczenie temperatury wody
Temperatura bazowa ciasta (temp. otoczenia+temp.mąki+temp.wody) = 55st.
Na temperaturę powietrza i mąki nie mamy wpływu i dlatego sterujemy temperaturą wody.
Przykład obliczenia temp. wody
55st – temp. w kuchni 22st – temp. mąki (trzymana w kuchni) 22st. = temp. wody 11st

  1. Wszystkie składniki mieszamy 10 min na pierwszej prędkości i 2 minuty na drugiej prędkości.
  2. Ciasto przykryć i pozostawić na 30 min.
  3. Złożyć, przełożyć do pojemnika, zamknąć lub przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 12 godzin. Gucio ostrzegał, że ciasto mocno powiększa objętość i chce wyskoczyć z pojemnika. Mnie się coś takiego nie przytrafiło.
  4. Wyciągnąć ciasto z lodówki podzielić na porcje, uformować bochenki, przełożyć do koszyczków i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.
  5. Piec w temp. 250 stopni przez 15 min z parą. Obniżyć temp. do 190-210 stopni, wypuścić parę i piec ok. 45 min.



W marcowej piekarni chleb wspólnie wypiekali autorzy blogów:
am.art kolor i smak – klik!
Akacjowy blog – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Moje małe czarowanie – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Para w kuchni – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Zacisze kuchenne – klik!

9 komentarzy:

  1. Wspaniale wyrośnięty, piękny chleb!
    I u mnie niewielkie dziury, ale to nie wpływa na zacny smak tego chleba.
    Dziękuję za pierwsze wiosenne pieczenie w naszej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny chleb, dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny, wyrośnięty bochen :-) Dziękuję za marcowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pięknie Ci wyrósł, gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękny bochen:-) Miło było razem piec :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chleb piękny, wyrośnięty, elegancko się prezentuje. Dziękuję za wspólne marcowe wypiekanie

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki piękny bochen!pyszny chlebek :))

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.