niedziela, 7 października 2018

Pak choi z pomidorami i sosem śmietanowym

Sezon na pak choi trwa w najlepsze, więc dziś kolejny tegoroczny przepis na zastosowanie tej chińskiej kapusty. Tym razem na surowo w sałatce z dodatkami sezonowymi. Sałatka miała być samodzielnym daniem, więc dodałam do niej kawałek sera z pleśnią, zgodnie z wytycznymi dietetyków - sałatka zaspokajające głód powinna zawierać albo węglowodany, albo składnik białkowy. Można ją potraktować również jako dodatek do obiadu. Wtedy oczywiście bez sera.




Składniki:

pak choi
3 pomidory
chili
pół camemberta
2 łyżki śmietany
czubata łyżeczka zielonej czubrycy
szczypta cukru
sól
pieprz mielony


  1. Pak choi dobrze wypłukać, zwracając szczególnie uwagę na piasek  przy zrostach ogonków liściowych kapusty.
  2. Odciąć górne części liści, bo zwykle są podziurawione i wyglądają mało apetycznie.
  3. Pak choi i camembert pokroić na kawałki (wielkość według uznania), dodać do nich rozdrobnione chili. Posypać szczyptą soli i mielonym pieprzem.
  4. Śmietanę wymieszać ze szczyptą cukru, szczyptą soli i zieloną czubrycą.
  5. Składniki sałatki wymieszać z doprawioną śmietaną.
  6. Na wierzchu sałatki ułożyć cząstki pomidorów.


Tysiąc twarzy pomidora


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.