Sezon na pak choi trwa w najlepsze, więc dziś kolejny tegoroczny przepis na zastosowanie tej chińskiej kapusty. Tym razem na surowo w sałatce z dodatkami sezonowymi. Sałatka miała być samodzielnym daniem, więc dodałam do niej kawałek sera z pleśnią, zgodnie z wytycznymi dietetyków - sałatka zaspokajające głód powinna zawierać albo węglowodany, albo składnik białkowy. Można ją potraktować również jako dodatek do obiadu. Wtedy oczywiście bez sera.
Składniki:
pak choi
3 pomidory
chili
pół camemberta
2 łyżki śmietany
czubata łyżeczka zielonej czubrycy
szczypta cukru
sól
pieprz mielony
- Pak choi dobrze wypłukać, zwracając szczególnie uwagę na piasek przy zrostach ogonków liściowych kapusty.
- Odciąć górne części liści, bo zwykle są podziurawione i wyglądają mało apetycznie.
- Pak choi i camembert pokroić na kawałki (wielkość według uznania), dodać do nich rozdrobnione chili. Posypać szczyptą soli i mielonym pieprzem.
- Śmietanę wymieszać ze szczyptą cukru, szczyptą soli i zieloną czubrycą.
- Składniki sałatki wymieszać z doprawioną śmietaną.
- Na wierzchu sałatki ułożyć cząstki pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.