sobota, 7 września 2019

Bigos z pak choi i dyni z tofu

Dziś pierwszy w tym roku przepis z wykorzystaniem pak choi, które siałam w sierpniu, a we wrześniu okazują się gotowe do spożycia. Przy okazji publikacji bigosu wegańskiego, że nie przepadam za klasycznym połączeniem mięsa i kapusty kiszonej. Dlatego moje bigosy są inne. Dzisiejszy składa się głównie z chrupkiej pak choi i dyni, a dodatkiem białkowym jest tofu.




Składniki:

mała dynia odmiany Hokkaido (ok. 1,2 kg)
duża cebula
2 papryki
chili
pak choi
duży, słodki pomidor (prawie 400 g; świetnie do tego nadają się tzw. odmiany czarne)
250 g tofu
płaska łyżeczka mielonej kozieradki
pół łyżeczki mielonego kminku
sól
pieprz grubo mielony
olej do smażenia
wrzątek


  1. Dynię (ze skórą) pokroić w niezbyt dużą kostkę. Posypać połową łyżeczki soli, odstawić, by trochę zmiękła.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  3. Paprykę i chili pokroić w drobną kostkę.
  4. Tofu pokroić w kostkę.
  5. Pak choi pokroić jakkolwiek, byle ogonki liściowe oddzielić od liści.
  6. Dynię, cebulę, paprykę, chili i tofu podsmażyć na rozgrzanym oleju najpierw każde z osobna.
  7. Po przesmażeniu warzywa przekładać do garnka z zagotowaną szklanką wody.
  8. Warzywa gotować z kozieradką i kminkiem w garnku na małym ogniu. Dynia powinna się rozpaść, a cebula zmięknąć. Całość należy mieszać od czasu do czasu, by masa nie przywarła do dna. Gdyby się okazało, że masa jest zbyt gęsta, można dolać wrzątku.
  9. Do warzyw dodać pokrojonego pomidora bez skórki.
  10. Gdy kawałki pomidorów się rozpadną, dodać do bigosu podsmażone tofu i pokrojone pak choi.
  11. Całość doprawić do smaku solą i grubo mielonym pieprzem.

Danie najlepiej smakuje po połączeniu się smaków następnego dnia.
Przyznaję, że podjadałam je również na zimno.





Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019


Warzywa dyniowate 2019 część II



1 komentarz:

  1. Coś pysznego taki bigos! Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za udział w akcji :). A

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...